31.2 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Νέο άλμα στις τιμές μετά τον γερμανικό «πάγο» στον Nord Stream2

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου αυξήθηκαν 10% τη Δευτέρα, ώρες αφότου η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να επιτραπεί στην τρέχουσα μορφή του, επειδή δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Οκτωβρίου.  To ολλανδικό φυσικό αέριο προς παράδοση τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε έως και 10% το πρωί της Δευτέρας, στο υψηλό των 115,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 105,35 ευρώ την Παρασκευή και λίγο κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 117,50 ευρώ τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, των ρύπων και κατ’ επέκταση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διπλασιασμό του ποσοστού έκπτωσης στο 30% και από το 2022 «έρχεραι» στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια. 

Τι είπε η Μπέρμποκ

Μιλώντας στο ZDF TV αργά το απόγευμα της Κυριακής, η Μπέρμποκ είπε ότι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση συμφώνησαν ότι όλα τα ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να είναι σύμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες, είναι άλλος «ένας παράγοντας».

«Η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», συνέχισε.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία, σχολιάζοντας την αυξανόμενη πίεση στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2, σημείωσε ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής αερίου στην Ευρώπη. 

«Η εταιρεία (Gazprom) συνεργάζεται με τη ρυθμιστική αρχή και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της. Απλώς πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί», δήλώσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Οι επικριτές του έργου υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και θα επιτρέπει επίσης στο Κρεμλίνο να ασκεί πίεση στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να στερηθεί τα προσοδοφόρα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου εάν ο αγωγός προχωρήσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό