18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέος ΚΟΚ: «Με δίκαιες ποινές, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε πότε θα παρουσιαστεί ο αναθεωρημένος ΚΟΚ και ποιες θα είναι οι σημαντικότερες αλλαγές του.

Μετά από 16 χρόνια – καθώς τελευταία φορά είχε αναθεωρηθεί το 2008 – ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέφερε ότι ο αναθεωρημένος ΚΟΚ αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου τριμήνου και αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

«Ο νέος ΚΟΚ εισάγει μια ολοκληρωμένη πολιτική δίκαιων ποινών για τις παραβάσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητά τους, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η μείωση των ατυχημάτων και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων», ανέφερε η αρμόδια Υφυπουργός για τις Μεταφορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Στην ίδια κατεύθυνση, σχεδιάζουμε την επέκταση της χρήσης τεχνολογικών μέσων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας». Απομένει να διευκρινιστεί αν θα καταργηθεί ως ποινή η αφαίρεση πινακίδων, μία αλλαγή που επεξεργαζόταν η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η τρίτη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ενώ η κα Αλεξοπούλου παραδέχτηκε ότι ο πρόγραμμα «Πράσινα ταξί» για αντικατάσταση των ρυπογόνων οχημάτων με νέα ηλεκτρικά δεν αποδίδει τα αναμενόμενα μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει επιδοτηθεί η αγορά μόλις ενός ηλεκτρικού ταξί στην Πτολεμαΐδα.

«Η επιδότηση των 22.500 ευρώ πολύ μεγάλη, δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι τόσο μεγάλη για πάντα. Είναι θέμα κουλτούρας, αναγνωρίζουμε ότι το ταξί είναι το εργαλείο δουλειάς τους, πρέπει να τους πείσουμε να αλλάξουν τις συνήθειές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων κατά ένα έτος, από 31/12/2023 σε 31/12/2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό