18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Ειδήσεις Ελλάδα

«Νέοι τομείς ανησυχίας» αναδύονται στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στους Financial Times.

Σε συνέντευξή του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ως τομείς που εμπνέουν ανησυχία «τις επιπτώσεις του νόμου κατά της κατασκοπείας» της Κίνας και τις «ροές δεδομένων», παράλληλα με την πρόσβαση των ξένων εταιρειών στην αγορά της ηπειρωτικής χώρας.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα, είναι σημαντικό καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος», είπε ο Ντομπρόβσκις. «Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ορισμένες πτυχές αυτής της σχέσης».

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα και ενώ αυξάνονται οι εντάσεις για το διμερές εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ των 396 δισ. ευρώ.

Ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους στο Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χε Λίφενγκ, είπε ότι πρόθεσή του ήταν να έχει «συγκεκριμένες συζητήσεις ανά τομέα» σχετικά με το έλλειμμα.

Σε άλλες του δηλώσεις, μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής Bund στη Σαγκάη το πρωί του Σαββάτου, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι η ΕΕ «δεν έχει πρόθεση να κόψει τους δεσμούς» με την Κίνα, αλλά επανέλαβε την προσέγγισή της για τον περιορισμό του κινδύνου.

Τόνισε επίσης την αντιληπτή «ανισορροπία» στο εμπόριο, λέγοντας ότι η ΕΕ «πρέπει να προστατευτεί σε καταστάσεις όπου γίνεται κατάχρηση του ανοίγματός του» και ότι είναι «αναγκαίο» να διευρυνθεί η πρόσβαση στην αγορά της Κίνας για τις ξένες εταιρείες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό