21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νέοι στόχοι του ΥΠΑΑΤ για αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοπαραγωγούς και αλιείς

Ειδήσεις Ελλάδα

O κ. Αυγενάκης τόνισε «βάλαμε δημόσιο στόχο να καταφέρουμε να έχουμε στο τέλος της θητείας μας – της τετραετίας, 60.000 νέους που συνειδητά θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη γη.

Το μήνυμα ότι το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αποφασισμένο να δουλέψει για τους πολλούς, «που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και οι πιο αδύναμοι», έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας «θα το αποδείξουμε με πρωτοβουλίες και κινήσεις , απολύτως ορατές και αισθητές στον μεμονωμένο, παραγωγό, αγρότη, κτηνοτρόφο, μελισσοπαραγωγό και αλιέα».

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, «να ξέρουν ο καθένας μεμονωμένα ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ είμαστε εδώ και είμαστε εδώ γι αυτούς. Υπηρετούμε το σύνολο των παραγωγών της χώρας μας και όχι μέρος αυτών», επισήμανε ο ίδιος στη διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποίησε σήμερα με εκπροσώπους γεωργικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί το επιτελείο του υπουργείου στην περιοχή και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1/9.

Στη διάρκεια των συσκέψεων σήμερα, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα και οι προοπτικές της ζωικής και φυτικής παραγωγής στη χώρα μας και έγινε ευρεία συζήτηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή.

Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η αντιμετώπιση γραφειοκρατικών ζητημάτων για τη συμμετοχή κτηνοτροφικών μονάδων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η δυνατότητα συμμετοχής τους στον αναπτυξιακό νόμο. Για το θέμα των ελληνοποιήσεων, ο ΥΠΑΑΤ το χαρακτήρισε «Λερναία Ύδρα» και υπογράμμισε ότι στόχος του είναι με την ενίσχυση των ελέγχων να χτυπηθούν στη βάση τους τα κυκλώματα παραοικονομίας που τις προωθούν.

Μεταξύ άλλων, στις συσκέψεις συζητήθηκε ο εκσυγχρονισμός στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τα κίνητρα για την είσοδο νέων γεωργών και κτηνοτρόφων στον πρωτογενή τομέα και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα μέσα από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα αρδευτικά έργα του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τον πρωτογενή τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά «όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα και να πάμε τον πρωτογενή τομέα πιο ψηλά».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που τέθηκαν από γεωργούς και κτηνοτρόφους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πρωτόγνωρη ωριμότητα απ ΄όλες τις πλευρές, η οποία δεν ήλθε μόνη της», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι θετικά στην ωριμότητα που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα λειτούργησε το ότι «μπήκε φρέσκο αίμα στο χώρο, διαφορετικά μυαλά και στους κόλπους των ομάδων παραγωγής, αλλά και στους συνεταιρισμούς. Είναι αυτό που λέμε ότι “πάθαμε και μάθαμε” και πλέον όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς μια διαφορετική κατεύθυνση και να πάμε τον πρωτογενή τομέα πιο ψηλά, εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Για τον ΕΛΓΑ επανέλαβε ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας του ώστε την επόμενη χρονιά να εφαρμοστεί και σημείωσε ότι τρέχει ταχύτατα το νέο πρόγραμμα ψηφιοποίησης του οργανισμού. Πρόσθεσε δε ότι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «τρέχει» ο εξορθολογισμός, η σωστή λειτουργία του, με όρους διαφάνειας και συνέργειας και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «γίνονται πολλές και πολυεπίπεδες προσπάθειες, εντός και εκτός του φορέα.

Για την προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ να επιλέγεται ο πρωτογενής τομέας από τους νέους, ο κ. Αυγενάκης τόνισε «βάλαμε δημόσιο στόχο να καταφέρουμε να έχουμε στο τέλος της θητείας μας – της τετραετίας, 60.000 νέους που συνειδητά θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη γη.

Αυτό το μήνυμα στείλαμε εμπράκτως, όταν με 77εκατ. υρώ επιπλέον, συμπεριλάβαμε όλους τους επιλαχόντες του προγράμματος Νέων Αγροτών. Περίπου 2.100 νέοι παραγωγοί ενισχύονται και μπαίνουν κι αυτοί στα προγράμματα των Νέων Αγροτών», επισήμανε.

Οι συσκέψεις έγιναν στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μετείχαν οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης, οι γενικοί γραμματείς Κώστας Μπαγινέτας, Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής Γιώργος Κεφαλάς, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχίτας και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών και γεωργικών οργανώσεων και συλλόγων από την Κεντρική Μακεδονία.

Κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ, υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη επισκέφθηκε την καινοτόμα επιχείρηση του Κώστα Κράβα, στη Χαλάστρα, ο οποίος κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η γεωργία ακριβείας στη ορυζοκαλλιέργεια κατάφερε αύξηση της απόδοσης του κατά 16% με ταυτόχρονη μείωση κόστους παραγωγής 20%. Επίσης, ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε τον νέο κτηνοτρόφο Βασίλη Γουτζένη στην περιοχή του Σοχού, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό