17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νέα Aston Martin Vantage – Σημαντική αναβάθμιση

Ειδήσεις Ελλάδα

Το όνομα “Vantage” υπάρχει στο λεξιλόγιο της Aston Martin τα τελευταία… 75 χρόνια σχεδόν. Ακόμα και να αφαιρέσουμε από την λίστα τις “DB” Vantage της δεκαετίας του ’50 και του ’60, η πρώτη V8 Vantage παρουσιάστηκε λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 οπότε δεν γίνεται κάποιος να υποτιμήσει την σημασία του μοντέλου για την αγγλική εταιρία. Η τρέχουσα γενιά παρουσιάστηκε όμως το 2017 και στα 6 ½ χρόνια που έχουν περάσει από τότε έχουν αλλάξει πολλά και ο πήχης στην κατηγορία των λεγόμενων… entry-level supercars έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Η Aston Martin έπρεπε να απαντήσει λοιπόν και το κάνει με ένα facelift που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι άξιζε την αναμονή. Ένα facelift που κάνει την… βασική V8 Vantage εξίσου γρήγορη με την V12 αδερφή της και της επιτρέπει να κοιτάει την Porsche 911 Turbo S στα μάτια.

Όπως καταλαβαίνεις, στο επίκεντρο της ανανεωμένης Aston Martin Vantage είναι ο αειθαλής και προσαρμοστικός twin-turbo V8 που προμηθεύει η Mercedes-AMG στην αγγλική μάρκα. Αυτός παρότι διατήρησε την χωρητικότητα των 4.0 λίτρων απέκτησε νέους εκκεντροφόρους, μεγαλύτερα turbos, αυξημένη σχέση συμπίεσης και τρία επιπλέον ψυγεία για να προσφέρει πλέον 665 ίππους και 800 Nm ροπής. Για να έχεις μία καλή εικόνα της αναβάθμισης αρκεί να αναφέρουμε ότι ο νέος V8 παράγει 153 ίππους και 115 Nm ροπής επιπλέον σε σύγκριση με την προ-facelift εκδοχή του και αυτή η αύξηση έχει σαφές και ουσιαστικό αντίκτυπο στις επιδόσεις. Με το γνωστό 8-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο της ZF που έχει αποκτήσει νέες σχέσεις μετάδοσης και διαφορετικό καλιμπράρισμα, τα 100 km/h από στάση έρχονται σε μόλις 3.5 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα του μοντέλου αγγίζει τα 325 km/h χάρη και στο ανανεωμένο σύστημα launch control αλλά και στο ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης.

Οι μηχανικοί της Aston Martin όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Η νέα Vantage έχει ενισχυμένο πλαίσιο, έχουν γίνει επεμβάσεις τόσο στο εμπρός μέρος όσο και στο πίσω ενώ εξίσου σημαντικά είναι τα νέα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ που δεν παρέχουν μόνο καλύτερο έλεγχο του αμαξώματος αλλά και ένα μεγαλύτερο εύρος ανάμεσα στα διαφορετικά modes. Πιο άμεσο και πιο επικοινωνιακό είναι επίσης το σύστημα διεύθυνσης και το πακέτο συμπληρώνουν οι σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος 21 ιντσών που ντύνονται με ελαστικά Michelin Pilot Sport S 5 σε διάσταση 275/35 εμπρός και 325/30 πίσω. Όσον αφορά στο σύστημα πέδησης, οι ατσάλινοι δίσκοι είναι standard αλλά προαιρετικά η Aston Martin προσφέρει ένα carbon-ceramic που δεν βελτιώνει μονάχα το φρενάρισμα αλλά μειώνει κατά 27 ολόκληρα κιλά την μη-αναρτώμενη μάζα!

Όσο για την εμφάνιση; Οι μεγαλύτερες αλλαγές εντοπίζονται στο εμπρός μέρος και παίρνουν τη μορφή της μεγαλύτερης γρίλιας και των νέων LED matrix φωτιστικών σωμάτων που μεταμορφώνουν το πρόσωπο της ανανεωμένης Vantage ενώ στο πίσω μέρος διακρίνουμε τον νέο προφυλακτήρα που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες απολήξεις της εξάτμισης. Ολοκαίνουριο είναι πάντως και το εσωτερικό της Vantage, με μία οθόνη 12.5 ιντσών για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης της Aston Martin που φέρνει νέα επίπεδα συνδεσιμότητας και πρακτικότητας. Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι παρά το τεράστιο άλμα που έχει γίνει στην τεχνολογία της καμπίνας, για τα δεδομένα της αγγλικής εταιρίας τουλάχιστον, η Aston Martin μένει πιστή στα φυσικά χειριστήρια και δεν τα αντικαθιστά με αφής ή κρύβοντας τις λειτουργίες τους μέσα σε πολλαπλά επίπεδα υπομενού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας οι παραγγελίες για τη νέα Aston Martin Vantage έχουν ήδη ανοίξει και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τις ερχόμενες εβδομάδες με στόχο τα πρώτα οχήματα να φτάσουν στους ιδιοκτήτες τους πριν το καλοκαίρι. Ανάλογα αυξημένη με την ιπποδύναμη πάντως θα είναι και η τιμή του ανανεωμένου και αναβαθμισμένου μοντέλου, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό