15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέα στοιχεία για τις θρομβώσεις μετά από τον εμβολιασμό με την AstraZeneca

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν πιθανό λόγο που το εμβόλιο της AstraZeneca για τον Co-19 μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος, αφού η χρήση του εμβολίου περιορίστηκε παγκοσμίως για να αποφευχθεί η σπάνια παρενέργεια.

Η προκλινική έρευνα, που διεξήχθη με το σκεύασμα της AstraZeneca, διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του εμβολίου και μιας πρωτεΐνης γνωστής ως παράγοντας αιμοπεταλίων 4 θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τις περιπτώσεις θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances από επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά και την φαρμακοβιομηχανί. Η έρευνα δεν είναι οριστική, είπε η εταιρεία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca , που αναπτύχθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει «κατηγορηθεί» παγκοσμίως από μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, με το Ηνωμένο Βασίλειο να περιορίζει τη χρήση του σε άτομα άνω των 40 ετών και οι ΗΠΑ να έχουν ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο. Τον Μάιο, Γερμανοί επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη ότι η παρενέργεια συνδέεται με τον φορέα αδενοϊού που χρησιμοποιεί ο εμβολιασμός.

Οι θρόμβοι ήταν πιο συχνοί μετά την πρώτη δόση παρά από τη δεύτερη, με 426 περιπτώσεις να αναφέρθηκαν στη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 17 Νοεμβρίου από περισσότερες από 24 εκατομμύρια πρώτες και δεύτερες δόσεις.

«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειών μας για την εξάλειψη αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Η εταιρεία τόνισε ότι ο μηχανισμός που εντοπίστηκε δεν αποδεικνύει ότι είναι η αιτία της σπάνιας θρόμβωσης και τα περισσότερα άτομα που έχουν αντισώματα PF4 δεν θα αναπτύξουν θρόμβους. Ο κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι επίσης πολύ υψηλότερος από τον ίδιο τον Co-19 από οποιοδήποτε από τα εμβόλια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό