24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέα παραγγελία για δύο νεότευκτα bulk carriers από την Globus Maritime

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεπέρασαν τα 180 εκατ. δολάρια οι επενδύσεις της Globus Maritime Limited, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη, σε νεότευκτα πλοία.

Στην τελευταία εξέλιξη, η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία συμφώνησε με ναυπηγείο της Ιαπωνίας για την κατασκευή δύο bulk carriers, τύπου ultramax (χωρητικότητας 64.000 dwt έκαστο).

Τα δυο βαπόρια, τα οποία χαρακτηρίζονται αποδοτικά στην κατανάλωση καυσίμου, θα είναι έτοιμα για παράδοση στο δεύτερο μισό του 2026.

Το συνολικό τίμημα της παραγγελίας ανέρχεται σε περίπου 75,5 εκατ. δολάρια και η ναυτιλιακή θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με δανεισμό και δικά της κεφάλαια.

Σε τροχιά ανανέωσης

Αυτή ήταν η τρίτη παραγγελία για νέο τονάζ από την εταιρεία σε διάστημα περίπου 16 μηνών.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2022 παρήγγειλε ένα ultramax στο ιαπωνικό ναυπηγείο Nihon Shipyard, έναντι 37,5 εκατ. δολαρίων και ένα μήνα μετά συμφώνησε με την κινεζική γιάρδα Nantong COSCO KHI Ship Engineering για δύο ακόμη βαπόρια αυτού του τύπου, με συνολικό κόστος 70,3 εκατ. δολαρίων.

Έτσι, μετά και την τελευταία επένδυση, οι δαπάνες της εισηγμένης σε νεότευκτα πλοία διαμορφώνονται σε περίπου 183,3 εκατ. δολάρια.

«Παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας για την ανανέωση του στόλου μας με σύγχρονα και αποδοτικά σε καύσιμα πλοία. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αξία των μετόχων και να αναπτύσσουμε το στόλο μας» σχολίασε ο CEO της Globus, Αθανάσιος Φειδάκης.

Στο πλαίσιο της ανανέωσης εντάσσεται και η πώληση των supramaxes Sky Globe (κατασκευής 2009) και Star Globe (κατασκευής 2010), η οποία ανακοινώθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Ο στόλος της Globus αποτελείται από οκτώ bulk carriers, συνολικής χωρητικότητας 567.467 dwt και μέσης ηλικίας 11,2 ετών, ενώ «τρέχει», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ναυπηγικό πρόγραμμα για πέντε ακόμη φορτηγά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό