25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Νέα νομοθεσία της EE «διώχνει» τους εισαγωγείς καφέ από την Αφρική

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εισαγωγείς καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να μειώνουν τις αγορές από μικρούς αγρότες στην Αφρική και όχι μόνο, εν αναμονή εμβληματικού νόμου της ΕΕ που θα απαγορεύει την πώληση προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών, παράγοντας που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν ότι το κόστος και η δυσκολία συμμόρφωσης με τον Κανονισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στα τέλη του 2024, σημαίνει ότι είχε ήδη ακούσιες επιπτώσεις που θα μπορούσαν με τον καιρό να αναδιαμορφώσουν τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι παραγγελίες καφέ από την Αιθιοπία έληξαν τους τελευταίους μήνες, όπου περίπου 5 εκατομμύρια αγροτικές οικογένειες βασίζονται σε αυτήν την καλλιέργεια. Προειδοποίησαν ότι οι στρατηγικές προμήθειας που υιοθετούνται από τις εταιρείες πριν από τη νομοθεσία κινδυνεύουν να αυξήσουν τη φτώχεια των αγροτών μικρής κλίμακας και να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές της ΕΕ, ενώ υπονομεύουν επίσης τον αντίκτυπο επικείμενου ευρωπαϊκού νόμου στη διατήρηση των δασών.

«Δεν βλέπω τρόπο να αγοράζω σημαντικές ποσότητες αιθιοπικού καφέ στο μέλλον», δήλωσε ο Johannes Dengler, στέλεχος του γερμανικής εταιρείας, η οποία αγοράζει περίπου το 1% του εξαγόμενου καφέ στον κόσμο.Επειδή οι κόκκοι που παραγγέλνει τώρα θα μπορούσαν να βρουν τον δρόμο τους στα προϊόντα καφέ που πωλούνται στο μπλοκ το 2025, πρέπει να είναι συμβατοί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε.

Σύμφωνα με τον επικείμενο ευρωπαϊκό νόμο, οι εισαγωγείς εμπορευμάτων όπως ο καφές, το κακάο, η σόγια, ο φοίνικας, τα βοοειδή, η ξυλεία και το καουτσούκ – και τα προϊόντα που τα χρησιμοποιούν – πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν προέρχονται από αποψιλωμένη γη, διαφορετικά αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, παράγουν σχεδόν το 70% του παγκόσμιου κακάο, ενώ το 60% του καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Η Ινδονησία και η Μαλαισία καλλιεργούν σχεδόν το 90% του παγκόσμιου φοινικέλαιου, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από πίτσα και κραγιόν μέχρι βιοκαύσιμα. Ως εκ τούτου, ορισμένες μεγάλες εταιρείες λένε ότι θα ανακατευθύνουν τις πρώτες ύλες που δεν μπορούν να εντοπίσουν αξιόπιστα σε αυτές τις χώρες, σε αγορές εκτός ΕΕ, ενώ θα αποστέλλουν συμβατά αγαθά στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η αποψίλωση των δασών είναι η δεύτερη κύρια αιτία κλιματικής αλλαγής, μετά την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό