21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της  προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει περαιτέρω τη δέσμευσή της για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια τα επιτόκιά της κατά 750 μονάδες βάσης (7,5%) στο 25% από το 17,5% προηγουμένως. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί τα επιτόκια στην Τουρκία εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επανέλαβε σήμερα τη δέσμευσή της να προχωρήσει στην απαιτούμενη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής σταδιακά.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για νομισματική και επιλεκτική ποσοτική σύσφιξη», αναφέρει η αρμόδια επιτροπή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, στην οποία προστέθηκαν τρία νέα μέλη.

Παρά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, η επιτροπή επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5% μεσοπρόθεσμα από το 47,83% στην παρούσα φάση.

Μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας η τουρκική λίρα ενισχύεται άνω του 2% έναντι του δολαρίου αλλά και 1,5% έναντι του ευρώ. Αντίστοιχα, το 5ετές κόστος της ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας υποχώρησε κάτω από τις 400 μονάδες βάσης και οι τραπεζικές μετοχές πραγματοποιούν ράλι στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον κλαδικό τους δείκτη να ενισχύεται κατά σχεδόν 6%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό