23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέα κόντρα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ έφερε η κυβερνητική μεταστροφή για τις συνεργασίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Διαξιφισμούς μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, προκάλεσε η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη να καταλογίζει στη ΝΔ «οπορτουνισμό».

Η αιφνιδιαστική μεταστροφή του πρωθυπουργού στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών που εκφράστηκε με τη φράση «ο λαός θα υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα» προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη. «Σωσίβιο σε μια κυβέρνηση, που βυθίζεται στα λάθη, στην αλαζονεία, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την χώρα, δεν πρόκειται να δώσω» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «αλλάζει στρατηγική γιατί βλέπει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά». «Εκεί που έλεγε “μόνο αυτοδυναμία”, τώρα κάνει πολιτική τα προσωπικά του αδιέξοδα» είπε. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών αλλά έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ξεκάθαρη τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων από την πρώτη Κυριακή των εκλογών της απλής αναλογικής. «Όποιος πραγματικά πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή. Όλα τα υπόλοιπα είναι στυγνοί τακτικισμοί» συμπλήρωσε σε σκληρό τόνο.

Οικονόμου: Η εκδοχή Ανδρουλάκη σημαίνει συνεργασία με τον κ. Τσίπρα

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καταλόγισε στον κ. Ανδρουλάκη ότι «απέκλεισε ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προτιμά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι προφανές ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης της ΝΔ στα θέματα συνεργασιών, μετά τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, λέγοντας ότι η αυτοδυναμία είναι μόνο το «μέσον» για μια σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Ανταπαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου «επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ επιστρατεύει τις συνεργασίες όχι γιατί τις πιστεύει, αλλά γιατί αναζητά σωσίβιο τώρα που βλέπει την αυτοδυναμία να της κουνά το μαντήλι». Όσον αφορά δε τις αιτιάσεις για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διατύπωσε «τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις του Κινήματος στο ζήτημα των προγραμματικών συνεργασιών».

Βενιζέλος: Αλλαγή στρατηγικής Μητσοτάκη

Τη μεταστροφή του πρωθυπουργού στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών σχολίασε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αλλαγή ρητορικής. «Μετακινείται από τη λογική της αυτοδυναμίας, στη λογική της σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη και υπογράμμισε ότι «αυτή η αλλαγή στρατηγικής επηρεάζει αυτομάτως τη στρατηγική των άλλων κομμάτων». «Οι άλλοι δεν μπορούν να επαναπαύονται στο ότι θα δικεδικήσει η ΝΔ την αυτοδυναμία. Σημαίνει ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στο θέμα της συνεργασίας» συμπλήρωσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό