24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως θα μπορούσαν να υπάρχουν δεινόσαυροι σε άλλους πλανήτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δεινόσαυροι, ή τουλάχιστον εξωγήινα όντα που μοιάζουν πολύ με τους δεινόσαυρους, θα μπορούσαν να υπάρχουν σε άλλους πλανήτες με υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου που είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά την εποχή των δεινοσαύρων.

Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα μπορούσε να έχει κάποιο νόημα. Ωστόσο, πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να βρούμε αυτούς τους εξωγήινους δεινόσαυρους στους μακρινούς πλανήτες τους; Η μελέτη υποστηρίζει ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση ψάχνοντας για χημικές ουσίες σε εξωπλανήτες που δεν υπάρχουν πια στη Γη. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε έναν πλανήτη που διανύει επί του παρόντος ένα στάδιο του Φανεροζωικού αιώνα.

«Το σύγχρονο φωτεινό αποτύπωμα της Γης υπήρξε το πρότυπό μας για τον εντοπισμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών, αλλά υπήρχε μια εποχή που αυτό το αποτύπωμα ήταν ακόμη πιο έντονο και καλύτερο στο να φανερώνει σημάδια ζωής», εξηγεί σε δήλωση της η Lisa Kaltenegger, συν-συγγραφέας της μελέτης. Ψάχνοντας για πράγματα όπως υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου από αυτά που έχει σήμερα η Γη, η Kaltenegger και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βρουν στοιχεία για δεινόσαυρους σε εξωγήινους πλανήτες.

Η ανεύρεση στοιχείων για έναν πλανήτη που βρίσκεται σήμερα στο αντίστοιχο στάδιο του Φανεροζωικού αιώνα θα μπορούσε πράγματι να υποδηλώνει ότι υπάρχει χώρος για εξελικτικές διεργασίες, επιτρέποντας σε πλάσματα όπως οι δεινόσαυροι να εξελιχθούν και να υπάρξουν. Φυσικά, αυτό θα σήμαινε επίσης ότι θα έπρεπε να βρεθούν κάποιου είδους ενδείξεις ζωής σε άλλους πλανήτες στο σύνολό τους, κάτι για το οποίο οι ερευνητές αγωνίζονται σε τεράστιο βαθμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι η εξωγήινη ζωή υπάρχει εκεί έξω, και ενώ όλη η εξερεύνηση του Άρη και άλλων πλανητών δεν έχει ακόμη δείξει καμία σαφή ένδειξη ζωής – ακόμη και στο πιο μικρό της επίπεδο – οι επιστήμονες συνεχίζουν να ελπίζουν. Αν αφιερώσουν χρόνο αναζητώντας σε πλανήτες σημάδια που να δείχνουν ότι βρίσκονται στο Φανεροζωικό στάδιο, η Kaltenegger πιστεύει ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να βρουν αποδείξεις για δεινόσαυρους σε εξωγήινους πλανήτες που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ εδώ στη Γη.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό