18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Μinas: Απεβίωσε ο διάσημος, επίμονος κοσμηματοποιός και καλλιτέχνης

Ειδήσεις Ελλάδα

Μinas: Απεβίωσε ο διεθνούς φήμης Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων. Την είδηση ανακοίνωσε η οικογένειά του στα social media

Μinas: Απεβίωσε αλλά, όπως έγραψε η οικογένειά του: «Τα “άστρα” του Μηνά τώρα λάμπουν ακόμη περισσότερο καθώς βρήκαν τη θέση για την οποία δημιουργήθηκαν: τον ουρανό. Εκεί ανήκουν πλέον και δε θα δύσουν ποτέ».  Σε ηλικία 82 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Μηνάς Σπυρίδης γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Ιωνία και από μικρή ηλικία λάτρευε το σχέδιο. Σε ηλικία 15 ετών δημιούργησε τα πρώτα του κοσμήματα, ενώ είναι ο μοναδικός Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων που έχει τιμηθεί διεθνώς. Τα έργα του φιλοξενήθηκαν στη μεγαλύτερη έκθεση της Νέας Υόρκης.  

Το σπουδαίο του ταλέντο αναγνωρίστηκε από την εποχή ακόμα που ήταν στρατιώτης. Στη διάρκεια της θητείας του, ο Μηνάς σχεδίασε τους μηχανισμούς για την υδραυλική κίνηση των πυροβόλων, σχέδια απίστευτα πολύπλοκα και λεπτομερή που έκτοτε χρησιμοποιούνται για τα εκπαιδευτικά βιβλία που διδάσκονται στον στρατό μέχρι σήμερα. Χρόνια αργότερα κατασκεύασε το περίφημο βραχιόλι με τις βίδες που αντιγράφτηκε όσο κανένα άλλο αντικείμενο από πολλούς. 

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον Μηνά. Τον δικό μας Μηνά. Τον σύζυγο, τον πατέρα, τον ανήσυχο καλλιτέχνη. Το μεγάλο του ταξίδι ξεκινά με ένα λευκό χαρτί και ένα μολύβι. Τα άστρα ανατέλλουν και δυουν στις ίδιες θέσεις. Τα “άστρα” του Μηνά τώρα λάμπουν ακόμη περισσότερο καθώς βρήκαν τη θέση για την οποία δημιουργήθηκαν: τον ουρανό. Εκεί ανήκουν πλέον και δε θα δύσουν ποτέ».

Όταν πρόσφατα πήγε στο Λονδίνο, σε δύσκολους καιρούς. κατάφερε να βρει το χώρο της αρεσκείας του, στο πιο κεντρικό σημείο της βρετανικής πρωτεύουσας και υπέγραψε τα συμβόλαια, έκανε ακριβώς ό,τι κάνει σε όλη του τη ζωή: Γύρισε στην Αθήνα, κατέβηκε στο υπόγειο του σπιτιού του και για δύο μήνες δεν τον ξανασυνάντησε κανείς. Εκεί σχεδίασε και κατασκεύασε με τα χέρια του (άντε και με μια κάποια little help από αλουμινάδες, ξυλουργούς και τζαμάδες) όλο τον εξοπλισμό που χρειαζόταν ο νέος χώρος.

Από τα μαρμάρινα σοβαντεπί των πατωμάτων μέχρι τις βίδες, τις βιτρίνες, τις καρέκλες, τα σκαμπό, τους καθρέφτες, τα λαστιχάκια στις μονώσεις, τα καλώδια που καταλήγουν στα φωτιστικά, τις πινακίδες, τους σωλήνες των αποχετεύσεων! Όταν όλα ήταν έτοιμα, τα έβαλε σε δύο κοντέινερ και τα έστειλε στο Λονδίνο. Μία εβδομάδα μετά, έσκασε μύτη και ο ίδιος παρέα με τους φίλους-βοηθούς του. Σε 15 μέρες όλα είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους και το έτοιμο πια νέο studio Minas άναψε τα φώτα του για να υποδεχτεί το βρετανικό κοινό στη Knightsbridge Green. Αυτή είναι λίγο πολύ η ιστορία της πρώτης μπουτίκ που εγκαινίασε ο κορυφαίος Έλληνας designer στην αριστοκρατική λονδρέζικη συνοικία.

Η διαδρομή τουΘήτευσε δίπλα στους χρυσοχόους του Βουράκη και στα 30 του, στη δικτατορία, έφυγε για τη Νέα Υόρκη, όπου έζησε 11 χρόνια και καθιερώθηκε ως σχεδιαστής διεθνούς εμβέλειας, δημιουργώντας μοναδικά, ιδιαίτερα κομμάτια από χρυσό και ασήμι. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980. Έγινε ο πρώτος μη Σκανδιναβός σχεδιαστής που συνεργάστηκε με τον παγκόσμιας φήμης δανέζικο οίκο Georg Jensen. Το 1996 άνοιξε το δικό του κατάστημα-γκαλερί στη Μύκονο και μετά στην Κηφισιά, όπου τα πάντα είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο. Στη Μύκονο ήταν που ξεδίπλωσε και τις αρχιτεκτονικές ικανότητές του κατασκευάζοντας το δικό του σπίτι, όπου πάντρεψε αριστοτεχνικά την κυκλαδίτικη παράδοση με σύγχρονες ιδέες, αλλά και το διαβόητο μπαρ Astra. Ανάμεσα στους πελάτες του συγκαταλέγονται εστεμμένοι και ροκ σταρ όπως οι Rolling Stones. O Κeith Richards έχει φωτογραφηθεί επανειλημμένα φορώντας δικά του κοσμήματα. Λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας, έχει ονομάσει τους γιους του Αρίωνα και Προμηθέα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό