18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μόνη δικαίωση τα ισόβια στους υπεύθυνους

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πόνος και η θλίψη βαραίνουν αβάσταχτα τους ώμους των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη. Η απώλεια αγαπημένων προσώπων σε μια τόσο τραγική στιγμή αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές τους.

Η αγωνία για την αναζήτηση απαντήσεων και η ανάγκη για δικαιοσύνη «καίει» τα στήθη τους. Η αβάσταχτη πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με την γραφειοκρατία και τις αργοπορίες στην απονομή δικαιοσύνης.

Παρά το βαρύ πένθος, οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη δείχνουν αξιοθαύμαστη δύναμη. Στεκόνται ενωμένοι, διεκδικώντας την τιμωρία των υπευθύνων και την αποτροπή μελλοντικών τραγωδιών.

Η μνήμη των θυμάτων μένει ζωντανή μέσα από τις φωνές και τις πράξεις των αγαπημένων τους προσώπων. Η μάχη για την αλήθεια και την αξιοπρέπεια συνεχίζεται, με την ελπίδα ότι η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη.

Εδώ και ένα χρόνο συγγενείς και φίλοι, θυμάτων και βαριά τραυματιών δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί και αυτό που τους πνίγει είναι ένα μεγάλο γιατί.

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Βλάχος που εδώ και ένα χρόνο θρηνεί τον αδερφό του, δεν έχει καταφέρει στην ουσία να πενθήσει γιατί πολύ απλά πασχίζει να βρει την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα.

«Ήταν ένας χρόνος εξαιρετικά δύσκολος. Ψάχνουμε να βρούμε το γιατί. Έξι μέρες μετά το δυστύχημα είχαν διαμορφώσει πλήρως το χώρο. Και με αυτή τη διαδικασία που έγινε, καταστράφηκαν πολύτιμα στοιχεία που θα είχαν διαλευκάνει την υπόθεση.»

Οι οικογένειες των θυμάτων κάνουν λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης αλλά και για μία ανακριτική διαδικασία που εκπονείται «πλημμελώς».

Η Δέσποινα Γκανίδου, είναι η μητέρα του 22χρονου Γιώργου Παπάζογλου, του φοιτητή που λίγα λεπτά πριν τη σύγκρουση αποφάσισε να αλλάξει βαγόνι για να πάει να αγοράσει ένα μπουκάλι νερό, μια απόφαση που του στοίχισε τη ζωή. Η Δέσποινα Γκανίδου, μιλώντας στο flash.gr δηλώνει πως η δικαίωση θα έρθει μόνο όταν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του παιδιού της, καταδικασθούν σε ισόβια…

«Εμείς θέλουμε να αναβαθμιστεί η κατηγορία για τον θάνατο. Δεν είναι πλημμέλημα. Θέλουμε να γίνει ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Οι ιθύνοντες γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα. Μόνο δύο άτομα είναι στη φυλακή, και οι υπολοιποι είναι έξω. Οι ευθύνες πρέπεινα φτάσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Όποιοι κι αν είναι. Ακόμη και πολιτικά πρόσωπα. Για εμένα δικαίωση θα είναι να φυλακιστούν ισόβια. Και να είναι πραγματικά ισόβια. Όχι με ελαφρυντικά. Δε θέλουμε να επιμεριστεί η ποινή.»

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Εν τω μεταξύ δύο ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από το δυστύχημα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε παραγγελία προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας αναφέρεται στο πλήθος καταγγελιών από συγγενείς θυμάτων για πλημμελή έρευνα των ανακριτικών αρχών ακόμα για συγκάλυψη των ευθυνών – παραπέμποντας μάλιστα σε δημοσιεύματα του ελληνικού αλλά και διεθνούς Τύπου.

Συγκεκριμένα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει στην παραγγελία της μεταξύ άλλων:

«Παρίσταται επιτακτική η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους.»

Από την πλευρά τους οι συγγενείς των θυμάτων αναφέρουν πως η εν λόγω παρέμβαση έγινε καθυστερημένα, αλλά ευελπιστούν στο να συντελέσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η παρέμβαση της εισαγγελέως έγινε πάρα πολύ αργά. Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτήν θα γίνουν όλα όπως δήλωσε η κυρία Αδειλίνη» σχολιάζει η Δέσποινα Γκανίδου.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης 

Από την πλευρά του ο υπουργός δικαιοσύνης έχει δηλώσει δημόσια πως η ανάκριση για την υπόθεση των Τεμπών οδεύει προς το τέλος της, αναφέροντας παράλληλα πως τον Ιούνιο πιθανότατα θα ξεκινήσει η δίκη στο ακροατήριο. Μάλιστα ο υπουργός δήλωσε πως με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, θα αφαιρεθεί το κομμάτι της προδικασίας και η ανάγκη έκδοσης βουλεύματος όπως αυτό ίσχυε έως τώρα με αποτέλεσμα όταν κλείσει η ανάκριση, ο εισαγγελέας να μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο. η τοποθέτηση αυτή του υπουργού ωστόσο είχε προηγηθεί των νέων στοιχείων που έφερε στο φως το τελικό πόρισμα τα οποία και έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα δικογραφία.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, η δίκη θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα σε χώρο που θα διαμορφωθεί κατάλληλα στο ΤΕΙ της πόλης και πως σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη η αίθουσα θα κατασκευαστεί μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα. Η ακροαματική διαδικασία θα γίνει εκεί ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δίκη που αναμένεται να είναι 100άδες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό