16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Μυστικές συνομιλίες Αμερικανών-Ρώσων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μυστικές συνομιλίες με εξέχοντες Ρώσους πολιτικούς είχαν Αμερικανοί, πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NBC News.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει μάλιστα ότι μέλη της Αμερικανικής ομάδας συναντήθηκαν και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ για αρκετές ώρες, τον  περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το NBC News στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Απριλίου ήταν μερικά από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης, που θα μπορούσε να είναι ανεκτή και στις δύο πλευρές.

Με τον Λαβρόφ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην διπλωμάτης και απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και οι ειδικοί για την Ευρώπη, Τσαρλς Κούπτσιν και για τη Ρωσία ο Τόμας Γκράχαμ -πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι συζητήσεις έγιναν εν γνώσει της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά όχι υπό την καθοδήγησή της, με τους πρώην αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνάντηση Λαβρόφ να ενημερώνουν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για το τι συνέβη, ανέφεραν δύο πηγές στο NBC.

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

«Μεταξύ των στόχων, είπαν, ήταν να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία όπου είναι δυνατόν και να διαπιστωθεί πού μπορεί να υπάρχει χώρος για μελλοντικές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμοί για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι συζητήσεις είναι γνωστές στη διπλωματική γλώσσα ως «Track Two diplomacy», μια μορφή ανεπίσημης δέσμευσης που περιλαμβάνει ιδιώτες που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση. Στην περίπτωση της συνάντησης με τον Λαβρόφ η συνάντηση ήταν «Track 1.5», που σημαίνει  ότι στη μία μόνο πλευρά του τραπεζιού βρίσκονταν εν ενεργεία αξιωματούχοι.

Από την αμερικανική πλευρά, στις συζητήσεις μετείχαν  ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένης της Μαίρη Μπεθ Λονγκ,πρώην βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ με βαθιά εμπειρία σε θέματα του ΝΑΤΟ.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας, τουλάχιστον ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει ταξιδέψει στη Ρωσία για συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας», είπαν  στο NBC δύο πηγές.

Από τη ρωσική πλευρά, εκτός από τον Λαβρόφ στις συζητήσεις συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, επικεφαλής μεγάλων δεξαμενών σκέψης ή ερευνητικών ινστιτούτων και άλλοι αξιωματούχοι που συνδέονται με τη ρωσική εξωτερική πολιτική και θεωρείται ότι «ακούγονται» από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με φορείς λήψης αποφάσεων του Κρεμλίνου.

«Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιθυμούν να δουν τη Μόσχα και το Κίεβο να κινούνται προς ειρηνευτικές συνομιλίες το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας», αναφέρει το NBC.

Συνομιλίες Track Two

Οι συνομιλίες Track Two έπαιξαν εδώ και χρόνια σημαντικό ρόλο στην αμερικανική διπλωματία, παρέχοντας συχνά ένα λιγότερο επίσημο δίαυλο για ανταλλαγή ιδεών και λύσεων, παράλληλα με τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων.

Το 1994, ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ ως ιδιώτης με στόχο να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας – ένα ταξίδι που έγινε μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Κλίντον.

Με συνομιλίες Track Two έγινε δυνατή επίσης η δημιουργία των συνθηκών που οδήγησαν στις συμφωνίες του Οσλο το 1993 , μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Μάικλ Μακ Φολ, που διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία επί προεδρίας Ομπάμα, εμφανίστηκε πάντως δύσπιστος για την επιτυχία συνομιλιών Rrack Two με τη Ρωσία , εκφράζοντας αμφιβολίες αν πρώην αξιωματούχοι που έχουν άμεση πρόσβαση στον Πούτιν, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως άτυποι μεσάζοντες. «Η συζήτηση για λύσεις στον πόλεμο χωρίς τους Ουκρανούς στο τραπέζι θα μπορούσε να υπονομεύσει την επιμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το μέλλον της Ουκρανίας δεν θα κριθεί από παρασκηνιακές συμφωνίες μεταξύ μεγάλων δυνάμεων», λέει ο μακ Φολ. «Εάν υπάρχουν διαπραγματεύσεις  Track Two για το πώς να τερματιστεί ο πόλεμος, οι Ουκρανοί πρέπει να είναι εκεί», είπε ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα.

Ο Ματ Ντίμικ, πρώην διευθυντής Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας,  πρόσθεσε επίσης «η συζήτηση πιθανών συμφωνιών με τη Ρωσία χωρίς την Ουκρανία ,θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει το έργο του Κιέβου».Ο Ντίμικ υποστήριξε ότι «η Ουκρανία δεν χρειάζεται και δεν θέλει μεσάζοντες να αρχίσουν να έρχονται και να επεξεργάζονται λύσεις κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια να δελεάζουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ωθήσουν το Κίεβο  προς αυτή την κατεύθυνση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό