23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μπρουνό Λεμέρ για το χρέος: ​​«Το 60% είναι ξεπερασμένο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ  τονίζει οτι είναι «ξεπερασμένος» ο κανόνας της ΕΕ για το χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

«Αν κοιτάξετε το επίπεδο του χρέους μετά την κρίση του κορονοιού , θα δείτε ένα εύρος έως και 100 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των χωρών μελών του ευρώ», τονίζει συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ,ο 50χρονος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Το ερώτημα είναι: Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε κανόνες όπως το ξεπερασμένο όριο του 60%  για το εθνικό χρέος ή προσπαθούμε μαζί και ήρεμα να σκεφτούμε νέους κανόνες;»τονίζει ο Μπρουνό Λε Μερ.

Η Γαλλία προτείνει προς τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας μια συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος στη ζώνη του ευρώ. «Υψηλότερα χρέη, κριτήριο ευέλικτου ελλείμματος – Η Γαλλία ζητά τη στήριξη της Γερμανίας για αυτές τις μεταρρυθμίσεις του ευρώ» σχολιάζει η Handelsblatt . Πρόκειται για κανόνες που δεν εμποδίζουν τις κρατικές επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και στις νέες τεχνολογίες.

Η παρέμβαση Λε Μερ γίνεται μάλιστα σε μία στιγμή που διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ του SPD , των Πρασίνων και του FDP στο Βερολίνο δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Το Παρίσι ζητά μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος της ΕΕ ,ελπίζοντας σε υποστήριξη από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.«Προτείνουμε κανόνες που λαμβάνουν υπόψη την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας», τόνισε ο Λε Μερ.

Ακόμη και ο στόχος του 3% για το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι επίσης υπό συζήτηση. Οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να θέσουν τα ελλείμματά τους υπό έλεγχο, είπε Γάλλος υπουργός Οικονομικών . «Αλλά θέλουμε κανόνες που δεν εμποδίζουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε χαρακτηριστικά. 

naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό