23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μπορεί να υποβαθμίσουμε δεκάδες τράπεζες των ΗΠΑ- Ακόμα και την JPMorgan

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί να μην έχουμε δει εδώ και καιρό αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, ωστόσο, αυτή η ηρεμία θα μπορούσε να λήξει σύντομα, όπως προειδοποίησε αναλυτής της Fitch Ratings βάζοντας στο τραπέζι ένα νέο κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα: την πιθανότητα να δούμε υποβάθμιση της αξιολόγησης για δεκάδες αμερικανικές τράπεζες που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και την JPMorgan Chase.

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την εκτίμησή του για την υγεία του κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση που όπως δήλωσε ο αναλυτής Chris Wolfe πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβάθμιση των τραπεζών.

Ωστόσο, μια ακόμη υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της βαθμολογίας του κλάδου, σε A+ από AA-, θα ανάγκαζε τον οίκο Fitch να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις για καθεμία από τις περισσότερες από 70 τράπεζες των ΗΠΑ που ελέγχει, δήλωσε στο CNBC. «Εάν πάμε στο Α+, τότε αυτό θα επαναβαθμολογούσε όλα τα οικονομικά μας μέτρα και πιθανότατα θα μεταφραζόταν σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από ενδεχόμενη υποβάθμιση σε Α+ είναι ότι τότε η βαθμολογία του κλάδου θα ήταν χαμηλότερη από ορισμένους από τις κορυφαίες τράπεζές του. Σε αυτό το σενάριο, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας από άποψη ενεργητικού, η JPMorgan και η Bank of America, πιθανότατα θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε Α+ από AA-, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να βαθμολογηθούν υψηλότερα από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, στις οποίες βασίζονται οι επενδυτές σε ομόλογα, έχουν αναστατώσει τις αγορές τον τελευταίο καιρό με τις ενέργειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Moody’s υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν αντίστοιχες αξιολογήσεις για άλλα 17 τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων τραπεζών όπως η Truist και η U.S. Bank. Επίσης, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Fitch υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα (από το επίπεδο AAA στο AA+) το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά, ο Fitch σκοπεύει να σηματοδοτήσει στην αγορά ότι οι υποβαθμίσεις των τραπεζών, αν και δεν είναι δεδομένο συμπέρασμα, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, είπε ο Wolfe.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό