20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μπλίνκεν και οι Άραβες ομόλογοί του συγκρούονται για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Tόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας  Γάζας ελεγχόμενης από την Χαμάς, δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν από το Αμάν  κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μαζί με τους ομολόγους του από την Ιορδανία και την Αίγυπτο, με τους οποίους είχε συνομιλίες.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, ήρθε σε  αντιπαράθεση με τους ομολόγους του, για το εάν το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα. Οι περιφερειακοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος αριθμός νεκρών Παλαιστινίων αμάχων θα ριζοσπαστικοποιήσει μια ολόκληρη γενιά Παλαιστινίων.

Ο Μπλίνκεν περιέγραψε την οδύνη του για τα παιδιά των Παλαιστινίων – αλλά τόνισε  ότι αν το Ισραήλ συμφωνούσε τώρα στην κατάπαυση του πυρός, κάτι  για το οποίο επέμειναν οι άλλοι ΥΠΕΞ , θα απεμπολούσε τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες του, αφήνοντας στη Χαμάς τη δυνατότητα να διαπράξει περισσότερες επιθέσεις.

“Η άποψή μας είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα απλώς θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Οι δύο ομόλογοί του, από την πλευρά τους αποδοκίμασαν την επίθεση του Ισραήλ με έντονα συναισθηματικούς όρους, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι  απαξιώνονται μετά από την επίθεση της Χαμάς για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον πόλεμο να υπονομεύσει όλα όσα έχουν γίνει για την επίτευξη δίκαιης ειρήνης στην περιοχή”, δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

“Με κάθε πύραυλο που εξαπολύεται στη Γάζα, με κάθε δολοφονία παιδιού”, είπε ο Σαφάντι, “ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται σε μια θάλασσα μίσους που καθορίζει τις επόμενες γενιές, και αυτό έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό