20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μπένης Νατάν στο ΒΗΜΑ: «Μίσος για τoυς εισβολείς, αγανάκτηση για τον Νετανιάχου»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ζω στο Ισραήλ από το 1971. Έχω ζήσει τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973. Τότε κινδύνευε να εξαφανιστεί το Ισραήλ. Σήμερα δεν υπάρχει ανάλογος κίνδυνος. Υπάρχει όμως ένας τεράστιος θυμός για το μίσος και τις αγριότητες της Χαμάς. Υπάρχει και αγανάκτηση μεγάλη γιατί ο Νετανιάχου δεν απέτρεψε την αιματοχυσία» σχολιάζει στο «Βήμα», από την οικία του στη Χάιφα, ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη «πατέρας» των καυσίμων πυραύλων σε μορφή γέλης, ομότιμος καθηγητής Aεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο Technion – Israel Institute of Technology και διευθυντής του Κέντρου Πυραυλικής στη Σχολή Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Ισραήλ, Μπένης Νατάν.

Την ημέρα της συνομιλίας μας, πρώην φοιτήτριά του βρήκε το σώμα της 22χρονης αγνοούμενης ανιψιάς της, που συμμετείχε στο φεστιβάλ Supernova, «διάτρητο από σφαίρες», μας λέει σοκαρισμένος. «Πρόκειται για πογκρόμ, που δεν έχει ξανασυμβεί από την εποχή των διαβόητων πογκρόμ στην Aνατολική Ευρώπη που σφάζανε Εβραίους».

Η ζωή παρ’ όλα αυτά έχει ανακτήσει, περιγράφει, κανονικούς ρυθμούς στο Ισραήλ, ενώ οι σειρήνες κάθε τόσο ηχούν. Η έναρξη των πανεπιστημίων μετακυλήθηκε όμως κατά μία εβδομάδα. «Πολλοί φοιτητές φεύγουν για να πολεμήσουν στη Γάζα» εξηγεί, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει ρεύμα εξόδου από τη χώρα. Ο επαναπατρισμός είναι το μεγάλο ρεύμα. Βλέπουν την πατρίδα τους να υποφέρει και θέλουν να πολεμήσουν για αυτήν. Δεν είναι πολεμοχαρείς».

«Θα υπάρξουν θύματα εκατέρωθεν»

Τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα τη χαρακτηρίζει «αναγκαία», διότι «αν το Ισραήλ δεν χτυπήσει τη Γάζα και δεν διαλύσει τη Χαμάς, θα θεωρηθεί αδύναμο και θα ενθαρρυνθεί και η Χεζμπολάχ να επιτεθεί», υποστηρίζει. Είναι βέβαιο ότι «θα υπάρξουν θύματα εκατέρωθεν», λέει, διευκρινίζοντας ότι πλέον το Ισραήλ «δεν διατρέχει κίνδυνο από τη Χαμάς» και ότι ο «μοναδικός φόβος» είναι «μην τυχόν εμπλακεί ενεργά η Χεζμπολάχ» με «δάκτυλο» του Ιράν.

Ο καθηγητής Μπένης Νατάν.

Αναμένει ότι η Αίγυπτος «δεν θα πάρει θέση υπέρ της Χαμάς», αφού μαζί με τους αιγύπτιους Αδερφούς Μουσουλμάνους συνιστούν «κίνδυνο για την ύπαρξή της». Το Κατάρ, από την άλλη, ενώ «βοηθά με χρήματα τη Χαμάς, στρατό δεν διαθέτει».

Οταν λήξει ο πόλεμος, επειδή η Χαμάς έκανε «περίπατο στα σύνορα-ξέφραγο αμπέλι του Ισραήλ», διαπιστώνει θυμωμένος, «ο Νετανιάχου θα λογοδοτήσει. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα θύματα στη χώρα και οφείλει να παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου του», υποστηρίζει ο Μπένης Νατάν. «Είχε προειδοποιήσεις από τον αρχηγό του Επιτελείου ότι με το συνταγματικό πραξικόπημα διασπά τον λαό και θα είναι σε βάρος μας, ενώ άφησε εντελώς αποδυναμωμένη στρατιωτικά τη συνοριακή περιοχή, στέλνοντας δυνάμεις στα Κατεχόμενα στη Δυτική Οχθη για τους εορτασμούς των θρήσκων».

Ο Νατάν υπερασπίζεται τη λύση των δύο κρατών. «Οι Παλαστίνιοι όμως είναι εναντίον» τονίζει. «Σκοπός της Χαμάς είναι να καταστρέψει το Ισραήλ». «Το Παλαιστινιακό το ξέρω από όταν γεννήθηκα. Σήμερα είμαι 69 ετών. Θα πεθάνω και ευελπιστώ να βρεθεί λύση για τα παιδιά και τις εγγονές μου» εκμυστηρεύεται. «Ισως η λύση να βρισκόταν», συνοψίζει, «αν σε μια βιβλικών διαστάσεων καταστροφή χυνόταν πολύ αίμα και στα δύο στρατόπεδα. Ισως τότε αναγκάζονταν να βρουν επιτέλους μια συμβιβαστική λύση…».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό