23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μουντιάλ σε τρεις ηπείρους

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου [email protected]

Το παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε τρεις ηπείρους, όπως και θα συμβεί αν η διοργάνωση ανατεθεί σε μια κοινή υποψηφιότητα που διαμορφώνεται εν όψει της εκατονταετηρίδας του τουρνουά και η οποία περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Το θέμα είχαν πρωτοαναδείξει πριν από κάποιες εβδομάδες μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, ενώ σύμφωνα με χθεσινή αναφορά της ιταλικής εφημερίδας «Messaggero», η FIFA δεν το αποκλείει. Εάν η κοινή υποψηφιότητα αυτών των τριών χωρών επιβεβαιωθεί, σε περίπτωση ανάθεσης της διοργάνωσης θα ήταν ένα σημείο καμπής, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία το Μουντιάλ θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές ηπείρους: την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Επομένως, η διοργάνωση του 2030 μπορεί να περάσει στην Ιστορία, αλλά εν τω μεταξύ εκείνη του 2026 θα εισέλθει στο βιβλίο των ρεκόρ, καθώς επίσης για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες (Μεξικό, ΗΠΑ, Καναδάς). Η τάση της FIFA ξεκίνησε πριν από περίπου είκοσι χρόνια με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, που έλαβε χώρα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Από τότε η «διαίρεση» σε πολλές χώρες έχει παραμείνει.

Από τη μια πλευρά αυτό γίνεται ώστε να περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εθνών υποδοχής και από την άλλη με σκοπό την κατανομή του όλο και μεγαλύτερου κόστους για την οικοδόμηση υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, χρειάστηκαν συναντήσεις και επαφές «πρόσωπο με πρόσωπο». Τόσο πολύ ώστε να γίνει ήδη μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Νεολαίας και Αθλητισμού της Αιγύπτου Ασράφ Σόμπι και της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ Μπιν Τούρκι.

Ακολούθησε τον Ιούλιο η υπογραφή μνημονίου μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας Μπαντρ Μπιν Αμπντουλάχ Φαράν αλ Σαούντ και της Ελληνίδας ομολόγου του Λίνας Μενδώνη. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι εδώ και καιρό η Σαουδική Αραβία στοχεύει να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια κίνηση εξωστρέφειας, με την οποία ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέλει να δείξει έξω από τα σύνορά του ότι ανοίγει το βασίλειό του, ακόμη και αν για την ισότητα των φύλων, την ελευθερία του λόγου και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ο δρόμος του Ριάντ είναι ακόμα μακρύς, όπως στο Κατάρ. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό