18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μονοπωλεί την αντιπαράθεση η ακρίβεια

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected] 

Στο πεδίο της οικονομίας δίνεται η πολιτική μάχη, καθώς η άνοδος των τιμών βάζει «φωτιά» στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως «ούτε θέλει ούτε μπορεί» να αντιμετωπίσει το κύμα των ανατιμήσεων.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται δεν είναι σαφές το πότε θα φανεί φως στο τούνελ των ανατιμήσεων, που από την ενέργεια έχουν περάσει και σε μια σειρά βασικών αγαθών. Η ανοδική πορεία των τιμών έχει και πολιτικό αντίκτυπο και μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθαρά πρώτη αλλά με μειωμένα ποσοστά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον στόχο για αυτοδυναμία. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν χτυπήσει καμπανάκια και στόχος είναι να καλλιεργηθεί  μια θετική ατζέντα, με διαδοχικές ανακοινώσεις που κυρίως είναι εστιασμένες στην «τσέπη» των πολιτών. Η αρχή έγινε με την επιταγή ακρίβειας, ακολούθησε η αύξηση του κατώτατου μισθού και μέσα στο Μάιο θα ανακοινωθεί ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια. 

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει  μέτρα στήριξης και για την ενέργεια, καθώς οι λογαριασμοί απειλούν με .. ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά. Οι αποφάσεις επισπεύδονται και αναμένεται ένα ευρύ πακέτο που σε βάθος χρόνου θα αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι επόμενοι μήνες λόγω του καιρού αναμένεται να είναι καλύτεροι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι τιμές δεν παραμένουν υψηλές. Με δεδομένο άλλωστε το στόχο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο απαιτείται να γίνουν συντονισμένες κινήσεις ενόψει του  επόμενου χειμώνα. 

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως δεν εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη ημέρα. «Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως θα μείνει πιστός «στην γλώσσα της αλήθειας». Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στις δυνατότητες της οικονομίας και προτάσσουν το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους».

Τσίπρας: Χρειάζονται μέτρα ανάστασης και όχι σταύρωσης

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μάχη ενάντια στην ακρίβεια ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως δημιουργείται μια αβίωτη κατάσταση για τα νοικοκυριά και τους εμπόρους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την ακρίβεια, ενώ  τονίζεται πως δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια. 

«Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος» σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «το φετινό Πάσχα ίσως είναι το χειρότερο Πάσχα που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν αρκούν παρεμβάσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και ανέφερε ως παράδειγμα πως αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός 7,5% ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 9%.  «Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% όταν είχαμε αρνητικό πληθωρισμό. Και έχουμε δεσμευθεί και απαιτούμε να πάει στα 800 ευρώ εδώ και έναν χρόνο, πριν έρθει η κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει πέντε προτάσεις για: την ακρίβεια (παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς), την εργασία (αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων), την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (παρεμβάσεις για χρέος  πανδημίας και μικροπιστώσεις), την κοινωνική προστασία (νέο  ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης) και τη νέα γενιά. Παράλληλα έχει παρουσιάσει   και μια μακροπρόθεσμη δέσμευση που είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό