17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μικρότερη του αναμενόμενου επιβράδυνση του πληθωρισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Οριακή μείωση και μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022. 

Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε με ρυθμό 3,3% έναντι αύξησης 3,4% τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι το 2,9% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι ότι θα ακολουθήσει το 3,4% του Δεκεμβρίου.

Η μικρότερη του αναμενόμενου επιβράδυνση του πληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνει την πίεση  στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)- που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές- να επανεκτιμήσει το σχέδιό της για σταδιακή «σύσφιξη» της πολιτικής της. 

Η Γαλλία έρχεται μετά την Ισπανία και τη Γερμανία, όπου οι μετρήσεις έδειξαν επίσης ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο στις αρχές του 2022.

Η μηνιαία έκθεση της Γαλλίας έδειξε επιτάχυνση της αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες και τα τρόφιμα. Το ενεργειακό κόστος, το οποίο ήταν ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού στην Ευρώπη, αυξήθηκε κατά 19,7% από πέρυσι τον Ιανουάριο, μετά από άλμα 18,5% τον Δεκέμβριο.

Η επίδραση της ενέργειας στον πληθωρισμό της Γαλλίας μπορεί να μην είναι τόσο έντονη όσο σε άλλες χώρες τους επόμενους μήνες αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πάνω από 15 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από το πλήγμα. Κινητοποιήθηκε επίσης για να διασφαλίσει ένα ανώτατο όριο στους λογαριασμούς αναγκάζοντας την ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία κοινής ωφελείας Electricite de France SA να πουλά περισσότερη ενέργεια με έκπτωση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό