20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μια all around επιλογή για τον μέσο χρήστη

Ειδήσεις Ελλάδα

Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια η Xiaomi λανσάρει δύο σειρές ναυαρχίδων, με την T Series να καταφθάνει συνήθως τον Οκτώβριο σε όλο τον κόσμο ως μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της βασικής σειράς που βλέπουμε τον Μάρτιο. 

Σίγουρα αρκετός κόσμος περιμένει το παγκόσμιο λανσάρισμα της σειράς Xiaomi 14 που έχει ήδη αποκαλυφθεί για την αγορά της Κίνας ως μία από τις πρώτες με επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen3, αλλά τα ήδη υπάρχοντα Xiaomi 13T και Xiaomi 13T Pro αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για κάθε ενδιαφερόμενο που κοιτάζει προς το πάνω ράφι.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για αρκετό καιρό το Xiaomi 13T, αλλά προτού περάσουμε στην ανάλυση μας, θα σταθούμε λίγο στις διαφορές που έχει με το Xiaomi 13T Pro. Αμφότερα έρχονται με ακριβώς την ίδια εμφάνιση, ίδια μπαταρία (5000mAh), ίδιο κύριο αισθητήρα κάμερας 50MP και ίδια εμπρόσθια κάμερα 20MP, όμως διαφέρουν στα εξής:

Επεξεργαστής MediaTek Dimensity 9200+ στο Xiaomi 13T Pro αντί του υποδεέστερου MediaTek Dimensity 8200 Ultra στο Xiaomi 13 T. Φορτιστής 120W στο Xiaomi 13T Pro αντί 67W στο Xiaomi 13T Λήψη σε μέγιστη ανάλυση 8K στο Xiaomi 13T Pro αντί 4K στο Xiaomi 13T.

Οι παραπάνω διαφορές κοστίζουν επιπλέον €200 για όποιον αποφασίσει να προχωρήσει με το Xiaomi 13T Pro, αλλά αν δεν σας επηρεάζουν ιδιαίτερα στην καθημερινότητα σας, τότε μπορείτε να πορευτείτε με το φθηνότερο Xiaomi 13T.

Ας το δούμε λίγο καλύτερα!

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Στα χέρια μας πήραμε την μαύρη έκδοση με το glossy φινίρισμα στο πίσω μέρος που όπως είναι αναμενόμενο κρατά με ευκολία τις δαχτυλιές εάν δεν χρησιμοποιείς θήκη. Το camera module είναι ελαφρώς πιο τετράγωνο, αλλά και πάλι προεξέχει αρκετά από το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να μην παραμένει σταθερό το Xiaomi 13T αν προσπαθείς να το χρησιμοποιείς ακουμπώντας το επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (π.χ. γραφείο, τραπέζι, πάγκος).

Από πλευράς σχεδιασμού δεν βλέπουμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα, αν και η αίσθηση στο χέρι δεν είναι και τόσο premium όσο θα περίμενε κανείς. Στη δεξιά πλευρά έχουν τοποθετεί παραδοσιακά τα volume και power buttons, στην αριστερή πλευρά δεν έχουμε τίποτα, στο επάνω μέρος υπάρχει διπλό μικρόφωνο και αισθητήρας υπερύθρων για να το αξιοποιείς σαν τηλεχειριστήριο για πληθώρα άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. τηλεόραση, air condition), ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει ηχείο, υποδοχή για κάρτες SIM, μικρόφωνο και υποδοχή USB-C.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη, ενώ το πάχος και το βάρος μετρώνται στα 8.5mm και 193gr αντίστοιχα.

Οθόνη

Από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του Xiaomi 13T είναι η εξαιρετική οθόνη του, καθώς έχει τοποθετηθεί AMOLED panel 6.67’’ ανάλυσης FHD+ (2712 x 1220, 20:9 αναλογία εικόνας) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 144Hz, υποστήριξη Dolby Vision και HDR10+, με μέγιστη φωτεινότητα που φτάνει τα 2600nits, ενώ είναι επικαλυμμένη με Gorilla Glass 5. 

Η εμπειρία θέασης είναι εξαιρετικά ευκρινής σε συνθήκες έντονου φωτισμού, με τη φωτεινότητα να ρυθμίζεται άψογα και αυτόματα παρά τις γρήγορες εναλλαγές (π.χ. όταν μπαινοβγαίνεις μέσα σε έναν χώρο από έντονο φως σε σκοτάδι ή το αντίστροφο). Χάριν στον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας, η πλοήγηση και οι μεταβάσεις είναι ακόμα πιο ομαλές συγκριτικά με την πλειοψηφία των smartphones, ενώ απολαμβάνεις πλούσια και ολοζώντανα χρώματα είτε στην παρακολούθηση ταινιών και s, είτε στις φωτογραφίες που παίρνεις με την κάμερα του, είτε κατά την διάρκεια του gaming.

Hardware – Απόδοση

Η πρώτη έκπτωση στο Xiaomi 13T εντοπίζεται στον τομέα του επεξεργαστή, μιας και η εταιρεία επιλέγει τον MediaTek Dimensity 8200 Ultra, αλλά μην ξεγελιέστε. Διαλέξαμε την λέξη «έκπτωση» καθαρά σε ό,τι αφορά την σύγκριση με την ισχυρότερο Dimensity 9200 του Pro ή των Snapdragon 8 Gen2 και Gen3.

Ο Dimensity 8200 Ultra είναι κατασκευασμένος σε κλίμακα 4nm, παρέχει την απαραίτητη ισχύ για να διεκπεραιώνει κάθε είδους διεργασία χωρίς το παραμικρό κόλλημα (π.χ. πολύωρο gaming, έντονη χρήσης κάμερας, multitasking) και σε συνδυασμό με τα 8GB ή 12GB μνήμης RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου ο μέσος χρήστης είναι κάτι παραπάνω από καλυμμένος. Δεν παρατηρήσαμε κάτι άξιο αναφοράς πέρα από την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας (όχι σε ενοχλητικό βαθμό) σε ορισμένα βαριά σενάρια χρήσης (π.χ. λήψη 4K για αρκετή ώρα) και τρέχει χωρίς προβλήματα τα απαιτητικά games σε υψηλή ανάλυση.

Ο ήχος είναι αρκούντως ικανοποιητικός για τα δεδομένα της κατηγορίας, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων αξιόπιστος και γρήγορος, η απόκριση και η συμπεριφορά του λειτουργικού συστήματος ομαλότατη, ενώ η μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh σου βγάζει άνετα πάνω από μία ημέρα έντονης χρήσης χωρίς να αναζητάς φορτιστή. Να τονίσουμε ότι στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 67W που γεμίζει την μπαταρία στο 100% μέσα σε περίπου 45 λεπτά.

Κάμερες

Με τη Leica να βάζει και πάλι το χεράκι και την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη των αισθητήρων και του λογισμικού, το Xiaomi 13T είναι ίσως ένα από τα πιο ικανά φωτογραφικά smartphones στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής (<€700).

Η εταιρεία έχει τοποθετήσει διάταξη τριών αισθητήρων 50MP f/1.9 OIS + 50MP f/1.9 telephoto (2x οπτικό zoom) + 12MP f/2.2 wideangle, με τον μεγάλο φόρτο για τον μέσο χρήστη να πέφτει φυσιολογικά στον κύριο αισθητήρα. Οι επιδόσεις τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους είναι εξαιρετικές για λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού που προορίζονται περισσότερο για χρήση στα social media ή στην γρήγορη απαθανάτιση στιγμών που θεωρούμε σημαντικές τη δεδομένη στιγμή.

Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει το επίπεδο της premium κατηγορίας, όμως είναι εντυπωσιακή η συμπεριφορά του HDR (σ.σ. πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή του), η ισορροπημένη απόδοση των χρωμάτων χωρίς υπερβολικό κορεσμό (είπαμε…Leica) όταν επιλέγεις το Authentic mode (υπάρχει και το Vibrant για όσους επιθυμούν πιο έντονα στοιχεία), καθώς και τα πορτραίτα αν υπάρχει καλός φωτισμός.

Στις νυχτερινές λήψεις είναι αλήθεια ότι δεν παρατηρήσαμε κάποια σημαντική καινοτομία. Είναι ικανοποιητικές, αλλά δεν ξεφεύγουν από όσα έχουμε δει από δεκάδες άλλα smartphones που προσφέρουν Night mode στην upper mid-range κατηγορία. Η λήψη , πάντως, είναι απρόσμενα καλή με αξιόλογη σταθεροποίηση χωρίς να παιδεύεσαι με τρίποδο ή gimbal.

Κλείνοντας με την εμπρόσθια κάμερα, ο αισθητήρας 20MP είναι απλά αξιοπρεπής για να πραγματοποιείς κλήσεις με μια κάποια ποιότητα ή να βγάζεις selfies για γρήγορη κατανάλωση στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο.

Επίλογος

Το Xiaomi 13T είναι μία από τις επιλογές για τον υποψήφιο καταναλωτή που θέλει μια all around λύση χωρίς να ανέβει οικονομικά στην premium κατηγορία. Κορυφαία οθόνη, αξιόλογη κάμερα, καλή αυτονομία, γρήγορο περιβάλλον χρήσης καλύπτουν άνετα τις ανάγκες του μέσου χρήστη.

Xiaomi 13T Οθόνη 6.67’’ AMOLED FHD+ (2712 x 1220, 144Hz, Dolby Vision, HDR10+, 2600nits φωτεινότητα) με επικάλυψη Gorilla Glass 5Επεξεργαστής MediaTek Dimensity 8200 Ultra (4nm)Μνήμη RAM 8GB/12GBΑποθηκευτικός χώρος 256GBΤριπλή κάμερα 50MP f/1.9 PDAF OIS + 50MP f/1.9 PDAF telephoto (2x οπτικό zoom) + 12MP f/2.2 ultrawide Εμπρόσθια κάμερα 20MP f/2.2In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτωνWiFi 6, Bluetooth 5.4, GPS, NFC, IR, 5GΛειτουργικό σύστημα Android 13 με MIUI 14Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 67W Υποδοχή USB-CΔιαστάσεις 162.2 x 75.7 x 8.5mmΒάρος 193grΚατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό