17 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Μια παλιά σουηδική αποθήκη πετρελαίου θα μετατραπεί σε αποθήκευση ζεστού νερού

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια υγρή σπηλιά στην Σουηδία οι εργάτες ετοιμάζονται να μετατρέψουν μια πρώην αποθήκη πετρελαίου σε αποθήκη ζεστού νερού για τη θέρμανση μιας σουηδικής πόλης.

Τα τρία σπήλαια, χρησίμευαν ως αποθήκη πετρελαίου μέχρι που εγκαταλείφθηκε ο χώρος το 1985.

«Τώρα τα μετατρέπουμε σε αποθήκευση ζεστού νερού», ανέφερε ο υπεύθυνος του έργου Ρίκαρντ Σβένσον στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης Malarenergi στην πόλη Βαστέρας.

Ο χώρος θα «αποθηκεύει ενέργεια, την οποία μερικές φορές έχουμε περίσσευμα, και θα τη χρησιμοποιούμε σε περιόδους που υπάρχει έλλειψη», ανέφερε.

Τα σπήλαια βρίσκονται κοντά στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας της Malarenergi.

Εκατοντάδες μέτρα σωληνώσεων εγκαθίστανται μαζί με τεράστιους εναλλάκτες θερμότητας, έτσι ώστε η θέρμανση να μπορεί να θερμαίνει το νερό που είναι αποθηκευμένο μέσα και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά θερμότητας προς τα έξω όταν χρειάζεται.

«Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουμε την αποθήκη πετρελαίου και έτσι να εκμεταλλευτούμε έναν υπάρχοντα πόρο», δήλωσε στο AFP η Λίζα Γκράνστρομ, υπεύθυνη στρατηγικής της Malarenergi.

Ο όγκος είναι περίπου ισοδύναμος με 6.000 πισίνες αυλής και μπορεί να παρέχει περίπου 13 γιγαβατώρες (GWh), σύμφωνα με τη Malarenergi.

«Αυτό θα σημαίνει ακόμη και ότι κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών θα μπορούμε να σταματήσουμε την παραγωγή και να βασιστούμε μόνο σε αυτό το σπήλαιο, χρησιμοποιώντας μόνο τη θερμότητα από εδώ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάγκνους Έρικσον.

Η φινλανδική εταιρεία Helen ολοκλήρωσε ένα παρόμοιο έργο το 2021 στο νησί Mustikkamaa κοντά στο Ελσίνκι με δυνατότητα αποθήκευσης 11,5 GWh ενέργειας.

Η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας είναι μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση καθώς οι χώρες επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τη χρήση της ενέργειας που παράγεται.

«Τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για τη θερμότητα στο νέο ενεργειακό τοπίο, η αποθήκευση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή στις κορυφές της παραγωγής και της ζήτησης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Τζόνσον, καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στο Γκέτεμποργκ.

Στην περίπτωση της θέρμανσης, οι παραγωγοί μπορούν να αποφύγουν την ανάγκη να ξεκινήσουν μονάδες πλεονασμού κατά τη διάρκεια κρύων ημερών, οι οποίες μπορεί να βασίζονται σε πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο ή ο άνθρακας.

Πρόσθεσε ότι για την καλύτερη χρήση της αιολικής ενέργειας, το περίσσευμα ενέργειας μπορεί να αποθηκευτεί σε μπαταρίες ή ως υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια.

: AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό