20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μια απόφαση αρκεί

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξεσηκώθηκαν γιατί κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους. Κάποιοι ίσως αδίκως, στην πλειονότητά τους όμως δικαίως, κρίνοντας από το γεγονός ότι, πέραν μιας μερίδας αυτών, πιθανώς μικρή, που ήδη πληρώνουν τους φόρους τους και δεν έχουν λόγους ανησυχίας, οι υπόλοιποι φοροδιαφεύγουν. Αντιδράσεις πάντως υπήρξαν πολλές. Μέχρι και στους δρόμους κατέβηκαν οι «θιγόμενοι», διεκδικώντας -δικαίως ή αδίκως- το δίκιο τους.

Ο,τι και να ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών, η παραοικονομία ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του κλάδου να θεωρείται δεδομένη, αλλά και… γενναία.

Η ευθύνη της αγοράς μεγάλη, μεγαλύτερη όμως η ευθύνη των κυβερνώντων, που επί δεκαετίες επέτρεψαν στον λαό να διαμορφώσει κουλτούρα ωχαδερφισμού, ατομικισμού, εγωισμού, αρνητισμού, όχι στο σύνολό του, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτού, που «τρέφεται» από το «μαύρο χρήμα», σε βάρος των… κορόιδων, όσων δηλαδή «επιμένουν» να πληρώνουν τους φόρους τους. Όσων εισφέρουν από το «υστέρημά» τους στο Δημόσιο, όπως και στα Ταμεία, και δεν απολαμβάνουν ανταποδοτικές κρατικές υπηρεσίες.

Αδικία διπλή, βαριά, διαχρονική και, δυστυχώς, δύσκολα αναστρέψιμη.

Μοναδική ελπίδα η τεχνολογία. Μόνο μέσα από τις οθόνες H/Y μπορεί να λάμψη η αλήθεια για τους φοροδιαφεύγοντες. Στην εποχή του ΑΙ και του ChatGPT, δεν χρειάζονται ερωτήσεις, δεν απαιτείται χρόνος. Μόνο τα data έχουν σημασία και ο σωστός προγραμματισμός. Ούτε πολιτική, ούτε κομματικά επιχειρήματα, ούτε προσωπικές διενέξεις. Ο φορολογούμενος τροφοδοτεί το σύστημα με στοιχεία μέσα από την καθημερινότητά του, με τις αγορές του, τις δαπάνες του γενικότερα, τις καταθέσεις του, τις επενδύσεις του, τα περιουσιακά του στοιχεία και, φυσικά, το εισόδημά του, και όλα τα υπόλοιπα γίνονται μόνα τους.

Αρκεί βέβαια να μειωθεί το όριο των συναλλαγών με μετρητά. Τη διαρροή αυτή της… πληροφορίας δεν τη σταματά η τεχνολογία, αλλά μόνο μια κυβερνητική απόφαση. Ποιος θα τη λάβει;

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό