18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μη θεωρείτε την Ευρώπη δεδομένη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το 2024 είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια εκλογική χρονιά στην Ιστορία. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως καλείται να ψηφίσει, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες μαζί με περισσότερους από 400 εκατ. άλλους Ευρωπαίους. Η εφετινή χρονιά θα είναι καθοριστική. Για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ψηφίζοντας για μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετέχετε στις μεγαλύτερες υπερεθνικές εκλογές στον κόσμο. Η ψήφος σας έχει σημασία. Έχει σημασία για όλους, για την ελευθερία μας, τα δικαιώματά μας, τον τρόπο ζωής μας. Για εμάς, οι ελεύθερες εκλογές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, όμως πάρα πολλοί τις θεωρούν δεδομένες.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές άνω του 58% των Ελλήνων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες. Καθώς το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ελπίζω πως και αυτή τη φορά ακόμη περισσότεροι ψηφοφόροι θα κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

Η ψήφος σας έχει σημασία για το είδος της Ευρώπης που θέλετε να δείτε.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΕ πέτυχε πράγματα που δεν έχουν προηγούμενο. Υπερασπιζόμαστε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας. Επιδείξαμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Προμηθεύσαμε εμβόλια για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Στηρίζουμε σταθερά την Ουκρανία. Ξεκινήσαμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Φέρνουμε τους γείτονές μας κοντύτερα, ενισχύοντας τη συλλογική μας ασφάλεια. Διότι γνωρίζουμε πως όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε δυνατότεροι, ασφαλέστεροι και καταφέρνουμε περισσότερα.

Η νέα ιστορική συμφωνία για τη μετανάστευση είναι δίκαιη προς όσους χρειάζονται προστασία, αποφασιστική προς όσους δεν δικαιούνται άσυλο και σκληρή προς τους διακινητές. Οι νέοι ευρωπαϊκοί νόμοι για το κλίμα σημαίνουν καθαρότερο αέρα, πιο υγιή ποτάμια και θάλασσες. Θα καταστήσουν την ήπειρό μας την πρώτη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Αψηφήσαμε τις αντιξοότητες και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε ζητήματα που έχουν σημασία για τους Ευρωπαίους και που δεν μπορούν να επιλυθούν από καμία χώρα μόνη της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Πράγματι, συμμερίζομαι ότι ορισμένες διαδικασίες της είναι εκνευριστικές – αλλά πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα, αν συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί. Διότι σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος δεν είναι πλέον αδιανόητος και λιγότεροι άνθρωποι ζουν σε δημοκρατίες, η Ευρώπη μας έχει γίνει μια υπερδύναμη για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία. Μπορεί να επαναπαυτήκαμε στα επιτεύγματά μας όλα αυτά τα χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην άνοδο του λαϊκισμού ο οποίος προσφέρει ψευδείς απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα. Εξυφαίνει μια επικίνδυνη αφήγηση, απειλώντας τη δημοκρατία μας εκ των έσω.

Αυτή είναι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τον λόγο στις 9 Ιουνίου. Διακυβεύονται πολλά. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή σας.

Αυτό το μήνυμα στέλνω σήμερα στην Ελλάδα και το μεταφέρω σε όλη την Ευρώπη. Μετά τις εκλογές, 720 ευρωβουλευτές θα έρθουν στις Βρυξέλλες – 21 από τη χώρα σας. Το ποιοι θα είναι και τι θα αντιπροσωπεύουν εναπόκειται σε εσάς. Θα διαμορφώσουν πολιτικές και θα υιοθετήσουν νομοθεσίες που θα επηρεάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο χέρι σας είναι να επιλέξετε, να ψηφίσετε. Μη θεωρείτε την Ευρώπη δεδομένη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό