17.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης: Τα σωστά «κουμπιά», το κλείσιμο του ματιού στον Σαμαρά και το κομματικό μασάζ απ’ τα «μεγάλα παιδιά»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ποτέ κοντινή σχέση με τους βουλευτές της ΝΔ, πολλές φορές στο παρελθόν αγνόησε τα θέλω τους με τον αέρα του κυρίαρχου Πρωθυπουργού.

Το θέμα  της τεκνοθεσίας και του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, όμως, είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα, διχάζει βαθιά τη βάση του κόμματος και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τόσο, ώστε στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Μητσοτάκης άφησε στο περιθώριο την αλαζονεία του 41%, η οποία χαρακτήριζε τις κοινοβουλευτικές του εμφανίσεις και επιστράτευσε τη συναινετική, μετριοπαθή, κοινωνικά ευαισθητοποιημένη εκδοχή του.

Οι διαφωνούντες βουλευτές

Τα μηνύματα έφτασαν στον προορισμό τους και από εχθές το βράδυ ξεκίνησε μεγάλη κουβέντα μεταξύ των διαφωνούντων βουλευτών. Από ότι φαίνεται το παιχνίδι θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα όσων ανέλαβαν να κάνουν «μασάζ» στους βουλευτές, οι οποίοι ζητούν να συνομιλήσουν με «τα μεγάλα παιδιά», δηλαδή τους άμεσους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και όχι με τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης τους έδωσε τη διέξοδο της αποχής, την οποία χαρακτήρισε «αξιοπρεπή στάση» για όσους θέλουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά φρόντισε να δηλητηριάσει το μήλο πριν τους το προσφέρει.

Αντί να μιλήσει για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο προέταξε τα δικαιώματα των παιδιών τους. «Παιδιά υπάρχουν σήμερα. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Και γιατί δεν έχουν ίσα δικαιώματα; Να πάρω μια ιστορία από αυτές που ακούστηκαν και στη δική σας εκπομπή. Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα. Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε».

Ποιος θα αρνηθεί τα δικαιώματα των παιδιών;

Ποιος θα αρνηθεί με ελαφριά καρδιά τα δικαιώματα των παιδιών; Ειδικά, όταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι πήρε οριστικά την απόφαση ότι θέλει να προχωρήσει με το νομοσχέδιο αυτό, όταν άκουσε τις ιστορίες των παιδιών. Αρκετοί βουλευτές κάνουν δεύτερες σκέψεις, αν και αυτοί της επαρχίας, ειδικά όσοι εκλέγονται σε συντηρητικά μέρη και έχουν να αντιμετωπίσουν την Εκκλησία, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση από τους βουλευτές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο κ. Μητσοτάκης πάτησε όλα τα σωστά κουμπιά. Είπε ότι μιλά για πολιτικό γάμο, όχι για στέφανα και ρύζια, ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί αλλά όχι να αποκτά παιδί με παρένθετη μητέρα. Έκλεισε το μάτι στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιώντας τη φράση του ότι δεν θα μετατρέπονται οι γυναίκες σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, και διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει «γονέας 1» και «γονέας 2».

Δίχως αυστηρή κομματική πειθαρχία

Αυστηρή κομματική πειθαρχία δεν έθεσε για κανέναν ούτε για τους υπουργούς, αν και στην ουσία δεν άλλαξε κάτι για αυτούς πέραν του ύφους της φράσης ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αποφασίζουν συλλογικά για τα νομοσχέδια έχουν «μεγαλύτερη δέσμευση» από τους βουλευτές. Στους υφυπουργούς, οι οποίοι δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά κατέχουν κυβερνητική θέση, δεν αναφέρθηκε, αφήνοντας τους σε μια γκρίζα ζώνη.

Θεωρείται ότι όσοι απόσχουν από την ψηφοφορία θα ακολουθήσουν τη μοίρα των υπουργών που δεν θα ψηφίσουν, ίσως όμως να μην απομακρυνθούν άμεσα αλλά στον επόμενο ανασχηματισμό που ενδεχομένως να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Πάντως, τυχόν αποχή 40 – 50 βουλευτών δεν θα είναι απλό θέμα για την κυβέρνηση. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν». Και έκανε ένα βήμα προς την Κεντροαριστερά αποδεχόμενος ότι η ΝΔ κακώς καταψήφισε τις διατάξεις για το οικογενειακό δίκαιο που είχε φέρει το 1982 το ΠαΣοΚ.

Το χρονοδιάγραμμα στη ψήφιση του νομοσχεδίου

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, μολονότι υπάρχει μια άτυπη προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Επίσης, για δεύτερη φορά μετά τη ΔΕΘ απέρριψε τα σενάρια μετακόμισής του στις Βρυξέλλες, που λειτουργούν διαλυτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. «Διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω. Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα», επισήμανε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό