16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης: Στη Λευκωσία σήμερα για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Οι επαφές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για την Κύπρο, όπου αύριο, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδoς-Κύπρου-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Στις 10.00 ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις 10.35 ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής και με το πέρας οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου – Τι συζήτησαν

Τους πυλώνες της Κυπρο – ισραηλινής συνεργασίας ανασκόπησαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στέλνοντας σαφές μήνυμα για περαιτέρω εμβάθυνσή της.

Μετά τις χθεσινές διευρυμένες συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πλήρως δεσμευμένος στη συνεργασία των δύο χωρών σύμφωνα με το riknews.

Σημείωσε ότι με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου καθόρισαν τα επόμενα βήματά τους, σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός, αναφερόμενος και στην κοινή τους απόφαση για διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Ισραήλ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ιδιαίτερα για την ενεργειακή συνεργασία, είπε ότι συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη, εξαιτίας και της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας και με άλλα κράτη της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, σχετικά με τη διαφορά στα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι», οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών θα αποστείλουν κοινή επιστολή προς τις διαχειρίστριες εταιρείες, δίδοντάς τους περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε το ζήτημα θα επιλυθεί με διακρατική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εισηγήθηκε ακόμη τη διεξαγωγή συνάντησης «τρία συν ένα», μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με τη συμμετοχή και της Ινδίας, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να ανταποκρίνεται θετικά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κύριο Χριστοδουλίδη ότι η όποια βελτίωση στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς Λευκωσίας – Τελ Αβίβ.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε τη στενή συνεργασία των δύο κρατών, εδώ και δεκαετίες.

Για τον τομέα της ενέργειας, είπε ότι εξετάζεται συνεργασία όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδος με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και τη διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ και ενδεχομένως χωρών που βρίσκονται ανατολικότερα.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία ενός μηχανισμού προστασίας από τις πυρκαγιές και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας συντονιστικού περιφερειακού κέντρου στην Κύπρο.

Ο κύριος Νετανιάχου ανέδειξε, ακόμη, την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό, επιστημονικό και στρατηγικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρείχαν οι κυπριακές Αρχές, στην αποτροπή της απόπειρας τρομοκρατικής ενέργειας κατά Ισραηλινών, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Λάρνακα, Λεμεσό, Λευκωσία

Σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου αναφέρει ότι λόγω της έλευσης των πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ θα υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας κατά διαστήματα στις επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό