17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης σε Οδησσό: Ντοκουμέντο από την πυραυλική επίθεση

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολύ κοντά στο σημείο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο λιμάνι της Οδησσού και ελάχιστο χρόνο πριν βρεθούν τετ α τετ οι δύο πολιτικοί ηγέτες, έγινε η ρωσική επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονταν στην Οδησσό και άκουσαν μια έκρηξη σε κοντινή απόσταση. Όπως όλα δείχνουν, στόχος ήταν η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε το Star από τη στιγμή της έκρηξης:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που έζησαν λέγοντας: «Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.

»Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, όπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

»Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση

Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, χτυπήθηκε «ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο ετοιμάζονταν για μάχη μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με έναν Ουκρανό ανώτατο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 880 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερους από 170 πυραύλους στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού από πέρσι τον Ιούλιο. Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο λιμάνι από τα μέσα Ιουλίου, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία με βάση την οποία επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ευρώπη καταδικάζει – Μήνυμα στήριξης από ΗΠΑ

Ευρωπαίοι πολιτικοί καταδίκασαν την πρωτοφανή επίθεση. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι καταδίκασαν την αεροπορική επίθεση που έγινε στην Οδησσό την ώρα που επισκέπτονταν το λιμάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Καταδικάζω σθεναρά την άθλια επίθεση στην Οδησσό από τη Ρωσία κατά την επίσκεψη των Ζελένσκι και Μητσοτάκη. Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας. Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» είναι το μήνυμα της φον ντερ Λάιεν στο Χ.

I strongly condemn the vile attack on Odesa by Russia during @ZelenskyyUa and @kmitsotakis’s visit.

No one is intimidated by this new attempt at terror – certainly not the two leaders on the ground nor the brave people of Ukraine.

More than ever, we stand by Ukraine.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 6, 2024

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της άνανδρης τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αυτό είναι κατακριτέο και κάτω ακόμη και από το βιβλίο του Κρεμλίνου. Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί», σχολίασε ο Σαρλ Μισέλ στο ίδιο μέσο.

The attack on #Odesa during President @ZelenskyyUa and PM @kmitsotakis visit is another sign of Russia’s cowardly tactics in its war of aggression against Ukraine.

This is reprehensible and below even the Kremlin’s playbook.

The EU’s full support to Ukraine and its brave people…

— Charles Michel (@CharlesMichel) March 6, 2024

Από την πλευρά του, ο Πάολο Τζεντιλόνι έγραψε στο Χ ότι η αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού χτυπήθηκε από ρωσικά drones. «Ήταν μαζί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!», έγραψε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Μελόνι: Η ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα

«Εκφράζω την σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου, για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά την συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Μελόνι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Το παρασκήνιο του ταξιδιού στην Ουκρανία

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους. Σύμφωνα με το Star, είχε κλειστεί πριν από δύο περίπου μήνες, μετά από συνομιλία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αποφασίστηκε τελικά, με τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί την ιστορική Οδησσό, οδικώς και μέσω της Μολδαβίας.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία που συνεχίζει να μάχεται απέναντι στη ρωσική εισβολή. Μετά την επίσκεψη στην Οδησσό, ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε και πάλι οδικώς και έφθασε μέσω Μολδαβίας στο Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό