23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Σεβασμός στο κράτους δικαίου το θέμα Μπελέρη

Ειδήσεις Ελλάδα

O Κυριάκος Μητσοτάκης και o πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξήλθαν μαζί από το δείπνο των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περπάτησαν πλάι – πλάι έχοντας ένα μικρό διάλογο τον οποίο «έπιασαν» οι κάμερες.

Οι κάμερες μάλιστα, όταν περπατούσαν μαζί με τους έξι ομολόγους τους από τα Δυτικά Βαλκάνια, απαθανάτισαν τον διάλογο του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμφανώς έντονο ύφος.

Ο Έντι Ράμα αντέδρασε από την πλευρά του με μια μάλλον αμήχανη κίνηση των χεριών του αλλά και του κεφαλιού του.

Έθεσε το ζήτημα Μπελέρη ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει απ’ τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή είχε υπογραμμίσει πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ότι «είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε, με όλα μας τα θεσμικά όπλα, αυτήν τη διεκδίκηση, μέχρι να δικαιωθεί στο αυτονόητο και δίκαιο αίτημά του ο Φρέντι Μπελέρης».

Παράλληλα, το ελληνικό μήνυμα προς την αλβανική πλευρά, στάλθηκε για ακόμη μια φορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. η οποία είναι αυτή που προετοιμάζει τη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών. Η ελληνική αντιπροσωπεία έριξε τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά, καταθέτοντας τη ρητή επιφύλαξη της ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας.

Στο ίδιο χτύπημα οι Έλληνες διπλωμάτες κατέστησαν σαφές ότι η χώρα μας θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ανάληψη καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη. Σημειώνεται ότι η Αλβανία εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για άδεια εξόδου από τις φυλακές, προκειμένου να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

Η αλβανική κυβέρνηση αψήφησε την ελληνική προειδοποίηση

Η κυβέρνηση των Τιράνων πήρε αψήφιστα την ελληνική προειδοποίηση δρομολογώντας τη Δευτέρα νέο, άκυρο του αλβανικού δικαστηρίου σε ακόμη ένα αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας να ορκιστεί.

Η αντίδραση από πλευράς της Αθήνας ήταν άμεση και με φόντο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδρίαζε την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, η ελληνική διπλωματία επανάλαβε τις συνέπειες που θα έχει για την Αλβανία η στάση της στο θέμα του Φρέντι Μπελέρη.

Μάλιστα διπλωματικές πηγές καλούσαν τα Τίρανα μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς με αφορμή τη συναίνεση της Ελλάδας στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων. Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, η χώρα μας άναψε το πράσινο φως: «υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό