17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Με 60.000 κενές θέσεις η νέα τουριστική σεζόν

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλος είναι, πλέον, ο προβληματισμός στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, καθώς μόλις μερικές ανάσες πριν την επίσημη αυλαία της τουριστικής περιόδου αδυνατούν να βρουν έμψυχο δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίσημοι δείκτες για τη φετινή σεζόν καταγράφουν 60.000 κενές θέσεις εργασίας. Με αυτό το φόντο, δεν θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που φέτος θα περιορίσουν τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση των νέων στον τουριστικό τομέα είναι:

• αφενός η εποχικότητα του επαγγέλματος και το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, διαρκεί για τρεις μήνες.

• αφετέρου, η εντατικοποίηση της δουλειάς την περσινή σεζόν λόγω των χιλιάδων κενών που υπήρχαν, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν και φέτος στον κλάδο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν, πάντως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων συναντάται στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως Κρήτη, Ρόδος και Χαλκιδική.

Νέα κρατική πλατφόρμα φέρνει…κοντά εργαζόμενους και εργοδότες

Από την πλευρά του το κράτος, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης επιχειρεί να δημιουργήσει κάποια νέα εργαλεία που θα μετριάσουν το πρόβλημα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μία διαδικτυακή πλατφόρμα που θα φέρει πιο κοντά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού με τους εργαζόμενους.

Η πλατφόρμα, η οποία έχει τον τίτλο «JOBMATCH», θα βγει σύμφωνα με πληροφορίες στον…αέρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και ο στόχος της θα είναι η αποτελεσματική σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας.

Οι εργαζόμενοι θα κατεβάζουν δωρεάν την σχετική εφαρμογή από το App Store ή το playstore και εν συνεχεία θα δημιουργούν το προφίλ τους. Ακολούθως θα διαμορφώνουν το περίγραμμα των θέσεων εργασίας που επιθυμούν να εργαστούν, το επιθυμητό ωράριο, την περιοχή, αλλά και το εύρος του μισθού που επιθυμούν.

Παράλληλα, οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να κάνουν άμεσα σύνδεση (match) με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάση της περιοχής της επιχείρησης τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους.

Σε περίπτωση που προκύψει «ματσάρισμα» εργαζόμενου με εργοδότη, άμεσα θα γίνεται ραντεβού για συνέντευξη είτε μέσω βιντεοκλήσης, είτε τηλεφωνικά σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό