14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Με φόρο 9%-44% θα επιβαρυνθούν τα 600 ευρώ των αστυνομικών και των λιμενικών

Ειδήσεις Ελλάδα

Χωρίς την επιβολή ασφαλιστικών και φορολογικών κρατήσεων θα καταβληθεί τελικά, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ σε 68.000 αστυνομικούς και λιμενικούς. Όμως το καλοκαίρι του 2023 που οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 θα κληθούν να καταβάλουν φόρους εισοδήματος 9%-44% για το ποσό αυτό.

Όσον αφορά τους στρατιωτικούς, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους χορηγήσει από την 1η-1-2023 τις αποζημιώσεις για νυχτερινή απασχόληση, οι οποίες ωστόσο είναι εξαιρετικά πενιχρές λόγω των περιορισμών που προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ωριαία αποζημίωση θα ανέρχεται σε 2,77 ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν επιλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μη εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4472/2017 για το μισθολόγιο των στρατιωτικών, σύμφωνα με τις οποίες οι αποζημιώσεις για νυχτερινή απασχόληση θα έπρεπε να καταβάλλονταν στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων από την 1η-1-2017. Δηλαδή δεν αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με τη καταβολή των αποζημιώσεων αυτών για ολόκληρη εξαετία, από το 2017 έως το 2022, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του ν. 4472/2022. Επιπλέον, από το δικαίωμα είσπραξης των αποζημιώσεων εξαιρούνται όσοι εκτελούν έκτακτες υπηρεσίες μικρότερης διάρκειας του 24ώρου, καθώς και όσοι εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο.

Πιο αναλυτικά:

1) Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της διάταξης του άρθρου 123 του ν. 5003/2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεοδώρου Σκυλακάκη, η οποία εκδόθηκε προχθές, η οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ των αστυνομικών και των λιμενικών δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές και απαλλάσσεται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (που επιβάλλεται με συντελεστές από 2,2% έως 10% σε ετήσια φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης, κατά την καταβολή της ενίσχυσης αυτής, δεν θα διενεργηθεί παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι 68.000 περίπου δικαιούχοι της ενίσχυσης θα την λάβουν εις το ακέραιο.

Από 132 έως 264 ευρώ

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2023 (μετά τις βουλευτικές εκλογές) που οι δικαιούχοι αστυνομικοί και λιμενικοί θα υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2022, το ποσό των 600 ευρώ θα υπαχθεί ολόκληρο σε φόρο εισοδήματος 9%-44% ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετησίου φορολογητέου εισοδήματος κάθε δικαιούχου. Κι αυτό διότι το 600άρι θα προστεθεί στα λοιπά φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς και θα φορολογηθεί με τον φορολογικό συντελεστή που αντιστοιχεί στο υψηλότερο εισοδηματικό φορολογικό κλιμάκιο στο οποίο θα είναι ενταγμένος κάθε δικαιούχος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, με το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του 2023, κάθε δικαιούχος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έτους 2022 άνω των 10.000 ευρώ, προερχόμενο εξ ολοκλήρου από τακτικές μισθολογικές αποδοχές, θα υποχρεωθεί να πληρώσει, για το 600άρι αυτό, φόρο εισοδήματος 22% – 44%, δηλαδή από 132 έως 264 ευρώ ανάλογα με το ανώτατο εισοδηματικό φορολογικό κλιμάκιο στο οποίο θα είναι ενταγμένος.

2) Με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Αμύνης Νικολάου Παναγιωτοπούλου, η οποία φέρει τον τίτλο «καθορισμός του ανώτατου ορίου ωρών νυχτερινής απασχόλησης και των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» προβλέπονται τα εξής:

α) Η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 από την καταβολή των αποζημιώσεων νυκτερινής απασχόλησης στους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων υπολογίζεται σε 24.552.823 ευρώ.

Το ανώτατο όριο απασχόλησης

β) Το ανώτατο όριο ωρών νυχτερινής απασχόλησης για την καταβολή ειδικής αποζημίωσης ύψους 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες (στο εξής: ειδική αποζημίωση) καθορίζεται ως εξής:

* στις 28 ώρες για τα στελέχη που εκτελούν από 5 και άνω υπηρεσίες το μήνα.

* στις 21 ώρες για στελέχη που εκτελούν 4 υπηρεσίες το μήνα.

* στις 15 ώρες για τα στελέχη που εκτελούν 3 υπηρεσίες το μήνα.

* στις 10 ώρες για τα στελέχη που εκτελούν 2 υπηρεσίες το μήνα.

* στις 5 ώρες για τα στελέχη που εκτελούν μία υπηρεσία το μήνα.

* στις 4 ώρες για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούν μία υπηρεσία το τρίμηνο.

γ) Εξαιρούνται από το δικαίωμα λήψης της νυκτερινής αποζημίωσης, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες σε ασκήσεις, νυκτερινές εκπαιδεύσεις και λοιπές έκτακτες δραστηριότητες στο πλαίσιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και σε έκτακτες υπηρεσίες διάρκειας μικρότερης του εικοσιτετράωρου που περιλαμβάνουν νυχτερινή απασχόληση. Επίσης εξαιρούνται τα στελέχη που εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο, για εργασία που παρέχουν στο πλαίσιο του νυχτερινού τους ωραρίου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό