16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Με τα φώτα αναμμένα και βαριά στη Βουλή και στα υπουργεία – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθο βαλέτω» , άλλως πως «αν το Δημόσιο δεν κλείνει τα φώτα γιατί να το κάνουν οι ιδιώτες;». Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις των τριών υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναπληρωτή Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη για την εξοικονόμηση ενέργειας στα 2.595 κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, δήμοι και οργανισμοί, το επιτόπιο ρεπορτάζ επιβεβαιώνει με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο του λόγου το αληθές, ότι από όλους αυτούς τους φορείς μόνον 221 εφαρμόζουν τη σχετική υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουλίου. Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Κομισιόν για πλαφόν που θα αφορά αποκλειστικά το ρωσικό φυσικό αέριο.

***Τι έγινε το βράδυ με τον φωτισμό των δημόσιων κτιρίων Η ποδιά της Βουγιουκλάκη

Μια απλή περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ 9-10 μ.μ. , δείχνει ότι τα φώτα ήταν αναμμένα σε διαδρόμους και γραφεία των υπουργείων Εσωτερικών (Δραγατσανίου), Εργασίας (Σταδίου), Οικονομικών και Ανάπτυξης (Νίκης), στη Βουλή (και η Βουλή, θα πείτε; Ναι, ήταν η πρώτη διδάξασα), στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (πλατεία Κάνιγγος), στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών) και στο υπουργείο Υγείας. Όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια φυλάσσονται από μόνιμο ή εποχικό προσωπικό, συνεπώς κάποιος από αυτούς, όπως προβλέπεται θα μπορούσε να οριστεί «ενεργειακός υπεύθυνος» και να κατεβάσει το ρεύμα. «Θα περιμένω λίγες μέρες ακόμη και μετά θα πράξω αναλόγως» είπε ο κ. Βορίδης αποφεύγοντας τις ονομαστικές αναφορές σε συναδέλφους του υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους οι οποίοι δεν τηρούν τα αυτονόητα που πλέον είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν.

***700 εκατ. σε λογαριασμούς ρεύματος

«Ο ενεργειακός υπεύθυνος, αποτελεί σημείο εκκίνησης της προσπάθειας μας. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται ερώτημα για το εάν σχεδιάζεται συσκότιση της Ακρόπολης όταν η υπηρεσία δεν έχει αναθέσει σε έναν υπάλληλο της να κάθεται 2-3 ώρες επιπλέον για να κατεβάσει τους διακόπτες στους διαδρόμους, να σβήνει τα κλιματιστικά και τους υπολογιστές. Αν ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το δεύτερο, το πρώτο δεν χρειάζεται να συμβεί» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης. Σημειώνεται ότι πέρυσι το Δημόσιο κατέβαλε 700 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και φέτος το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο λόγω της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου με το οποίο λειτουργούν σε ποσοστό 30% – 40% οι μονάδες παραγωγής ρεύματος.

***Και το χριστουγεννιάτικο δένδρο με… Led λαμπάκια

Θα πρέπει να ξέρετε ότι η οικονομία στο ρεύμα θα έχει επιπτώσεις ακόμα και στο… χριστουγεννιάτικο δένδρο του Δήμου Αθηναίων, ακόμα και στον χριστουγεννιάτικο φωτισμό της Αθήνας. Όχι δεν πρόκειται ο Δήμαρχος Αθηναίων να αφήσει το δένδρο (το οποίο φέρνει κάθε χρόνο από το Καρπενήσι), χωρίς λαμπάκια, ούτε βεβαίως την Αθήνα χριστουγεννιάτικα χωρίς φωτεινό στολισμό. Απλώς θα αντικαταστήσει τις λάμπες του δένδρου με λάμπες LED. Το ίδιο θα κάνει και με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Με αυτόν τον τρόπο λέει ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης θα εξοικονομήσει ενάργεια κάπου 80%. Κάτι παρόμοιο θα κάνει και στις γειτονιές της Αθήνας που δεν πρόκειται να τις αφήσει χωρίς φωτισμό. Θα αντικαταστήσει τις λάμπες σε κάθε γειτονιά με λάμπες LED και έτσι θα εξοικονομήσει ενέργεια γύρω στο 60%. Περισσότερη δηλαδή οικονομία από το 10% που του ζητούν επισήμως.

***Όταν η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι από την Πέμπτη η είδηση της θανάτου της 96χρονης Βασίλισσας Ελισάβετ. Από το μεσημέρι της Πέμπτης τα νέα ήταν θλιβερά όταν ανακοινώθηκε ότι η μονάρχης βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση στο κάστρο του Μπαλμόραλ, με σύσσωμη τη βασιλική οικογένεια στο πλευρό της. Το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του, ο παρουσιαστής δημοσιογράφος εμφανίστηκε με πένθιμα ρούχα. Οι Βρετανοί και ο πλανήτης ενημερώθηκαν για το μοιραίο το βράδυ της Πέμπτης από το κρατικό κανάλι BBC. Ο κωδικός ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας εδώ και χρόνια είναι «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» – αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κωδικός άλλαξε για λόγους ασφαλείας. Η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος θα ονομαστεί «D-Day» ενώ η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας θα είναι «Ημέρα Εθνικού Πένθους». Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ θα είναι ο Κάρολος (που ήταν και ο μακροβιότερος διάδοχος)

***Η Γιάννα και ο άγριος κίτρινος υάκινθος

Στην Ελλάδα άρχισαν για άλλη μια φορά οι περιγραφές και οι ιστορίες γιατί η Βασίλισσα επισκέφθηκε 129 χώρες, χωρίς ποτέ να επισκεφθεί ως Βασίλισσα την Ελλάδα (την επισκέφθηκε μια φορά προτού γίνει Βασίλισσα και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη), αλλά και οι αναμνήσεις για όσους (λίγους) την γνώρισαν από κοντά. Το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου γνώρισε από κοντά στη Βασίλισσα. Μάλιστα η Γιάννα για να την ευχαριστήσει σε μια δεξίωση (για τα 60ά γενέθλια του Κάρολου) που την είχε προσκαλέσει, έψαξε και έμαθε ποιο ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Βασίλισσας. Αλλωστε τι θα πρόσφερε σε μια Βασίλισσα;. Μόνον λουλούδια. Έψαξε, έμαθε και βρήκε το αγαπημένο της λουλούδι που ήταν ο άγριος κίτρινος υάκινθος. Τόσο πολύ χάρηκε η Βασίλισσα που ζήτησε να την ευχαριστήσει δια ζώσης.

***Ζήτησαν πάλι στο ΝΑΤΟ όπλα και πυρομαχικά. Τι τους απαντήσαμε

Θα πάμε τώρα μια βόλτα στο Ράμεσταϊν της Γερμανίας, στην εκεί αμερικανική βάση, όπου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη ΝΑΤΟ (plus) με τη συμμετοχή του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Οι σύμμαχοί μας ζήτησαν και πάλι όπλα και πυρομαχικά (όχι αυτή τη φορά δεν μας ζήτησαν τους… S-300) και εμείς τους είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα BMP-1 και ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τους Γερμανούς. Πείτε ο φόβος του Predator ή των Ρώσων μυστικών πρακτόρων ανάγκασε τους υπουργούς και τους στρατηγούς να αφήσουν τα κινητά τους έξω από την αίθουσα.

***Ο υπουργός, η Λίβερπουλ και ο… top class μπακ

Στο διάλειμμα όμως πήραν πίσω τα κινητά τους. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόσεξε ότι η βαριά ήττα της (αγαπημένης του ομάδας) Λίβερπουλ στην έδρα της Νάπολι (4-1) επιβεβαίωσε πως η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ βρίσκεται σε κρίση. Αμέσως τοποθετήθηκε:. Με σχόλιό του σε ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού των Reds, κατέθεσε τη συμβουλή του για το πώς θα βγει από το αγωνιστικό τέλμα η αγαπημένη του ομάδα, προτείνοντας την αγορά ενός πρωτοκλασάτου δεξιού μπακ και τη μετατόπιση του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ στον άξονα! «Αγοράστε έναν top class πλάγιο μπακ, βάλτε τον Αλεξάντερ-Άρνολντ στον άξονα. Και το πρόβλημα λύθηκε!» έγραψε χαρακτηριστικά, παίρνοντας, μάλιστα και την έγκριση από ορισμένους φιλάθλους του κλαμπ. Ο υπουργός προπονείται για…προπονητής!

***Ο Δένδιας απαντά στα… νταηλίκια της Τουρκίας

Η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται αλλά δεν μας φοβίζει» διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και γενικότερα την τουρκική προκλητικότητα. «Χρησιμοποίησα και ενώπιων της Γαλλίδας Υπουργού Εξωτερικών την έκφραση «νταηλίκια» για να υπογραμμίσω ακριβώς τα απαράδεκτα, πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα που διατυπώνει η γείτονα. Δεν αξίζουν κριτική και απάντηση. Είναι προφανές ότι υπάρχει ομόνοια του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Απειλές αγοραίες για το πότε θα έρθει ο καθένας δεν αγγίζουν την Ελληνική κοινωνία».

***Νταηλίκι, bulling και bluster

Τη λέξη «νταηλίκι» στα αγγλικά «bullying» ή «bravado» ή ακόμα «bluster» (που σημαίνει μεγαλοστομία ή λεονταρισμός) θα χρησιμοποιεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση για να αναδείξει σε διεθνές επίπεδο το τουρκικό θράσος, αλλά και την τουρκική επιθετικότητα έναντι της χώρας μας. Έτσι για να καταλαβαίνουν ακριβώς και οι ξένοι όταν τους κάνουμε αναφορά για το τουρκικό νταηλίκι ή για τον νταηλίκι Ερντογάν (το ίδιο είναι άλλωστε).

***Ας τολμήσουν να έρθουν…

Τι λένε όμως οι επιτελείς για όλη αυτή την τουρκική επιθετικότητα και για τη φράση «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα»; Εις εξ αυτών ανώτατος αξιωματικός, με εμπειρία στις κρίσεις, σε συζήτηση που είχε επιτελείς έλεγε ότι εάν τολμήσουν κάτι οι Τούρκοι σε νησί, τότε ο πόλεμος θα είναι ολοκληρωτικός, δηλαδή δεν θα μείνει η σύρραξη στο νησί, αλλά θα επεκταθεί παντού και στις δύο χώρες με οδυνηρές συνέπειες. Απόλυτα συγκρατημένος να μην οξύνει την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, ο εν λόγω επιτελής απλώς υπενθύμισε παλαιότερη δήωση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου για το τι μπορεί να πάθει κάποιος που θα τολμήσει να εισβάλει, νύχτα ή μέρα, σε νησί: «Πρώτα θα τον…. και μετά… κτλ. κτλ.»

***Οι 61 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Στο μεταξύ χθες οι Έλληνες χειριστές των F-16 και Mirage είχαν πολλή δουλειά στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι έστειλαν ότι είχαν για να προκαλέσουν. Και F-16 έστειλαν (τα οποία ήταν οπλισμένα) και μη επανδρωμένα UAV, και δύο (αυτή τη φορά) ελικοφόρα κατασκοπευτικά ναυτικής συνεργασίας CN-235. Δεν έχω καμία εξουσιοδότηση ακόμα να σας πω πόσα από τα τουρκικά αεροπλάνα είδαν οι πιλότοι τους στο πιλοτήριο να κουδουνίζει από τα λοκαρίσματα, αλλά οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 64 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ενώ υπήρξε και ένα dogfight ( ή εμπλοκή ή εικονική αερομαχία)

***Ελλάς- Γαλλία διαστημική συνεργασία

Αλλά αφού είμαστε στο πεδίο της Άμυνας έχω να σας αποκαλύψω και τούτα. Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία ( ή συνδρομή) δεν εξαντλείται μόνον σε ασκήσεις, ή σε αποστολές του γαλλικού αεροπλανοφόρου στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, αλλά και στο διάστημα. Όταν προχθές ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του ανέπτυξαν την στρατηγική για διαστημική στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Πολύ σημαντική εξέλιξη εάν κανείς λάβει υπόψη του ότι οι δορυφόροι είναι αυτοί που δίνουν τις πιο πολλές και απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες.

***Μύλος με αποχωρήσεις από την Εξεταστική

Μύλος έγινε χθες δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές καθώς οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβερνητική πλειοψηφία για συγκάλυψη λόγω της άρνησής της να αποδεχτεί τη λίστα μαρτύρων που πρότειναν και στη συνέχεια αποχώρησαν, εξαπολύοντας μύδρους κατά της ΝΔ. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα στην εξεταστική επιτροπή, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Επίσης, απέρριψε από μάρτυρα τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης, και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την υπόθεση. Η ΝΔ φέρεται να συμφωνεί στην κλήση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά και των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας Intellexa και της εταιρείας Krikel. Αρνήθηκε, όμως την κλήση του παραιτηθέντα γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, επικαλούμενη το απόρρητο.

***Επένδυση 2 δισ. ευρώ

Το σχέδιο της United Group να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα έως το 2027 για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών νέας τεχνολογίας παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωποι του ομίλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό