21.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Με ρεκόρ επισκεπτών το Πατρινό Καρναβάλι

Ειδήσεις Ελλάδα

Χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν την αχαϊκή πρωτεύουσα για το φετινό Πατρινό Καρναβάλι. Η επισκεψιμότητα στην πόλη της Πάτρας πάει για… ρεκόρ στη μετα – Co εποχή.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, τα καταλύματα της Πάτρας είναι γεμάτα και πλέον μόνο κάποια διαμερίσματα airbnb έχουν μείνει διαθέσιμα. Οι αφίξεις εκδρομέων έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι αξιοσημείωτο ότι οι επισκέπτες καταφθάνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα με κάθε τρόπο: με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με τρένο, με τουριστικά πούλμαν και φυσικά με ιδιωτικά οχήματα.

Οι επισκέπτες του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 θα ξεφαντώσουν στο κορύφωμα του καρναβαλικού θερμομέτρου. Όπως γίνεται γνωστό μέσα από τον επίσημο φορέα του καρναβαλιού, πάνω από 60.000 καρναβαλιστές με 181 πληρώματα, ξεπερνώντας φέτος κάθε προηγούμενο, θα ξεχυθούν στους δρόμους, συμμετέχοντας στις μεγάλες παρελάσεις του Σαββατοκύριακου.

Ασφαλής προορισμός η Πάτρα

Κανένας φόβος και καμία ανησυχία δεν υπάρχει για το θέμα της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα εν όψει του Πατρινού Καρναβαλιού, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων το πρωί της Πέμπτης.

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος με το θέμα της μηνιγγίτιδας και η Πάτρα είναι από υγειονομικής πλευράς ένας ασφαλής προορισμός», ανέφερε ο διοικητής, με αφορμή τα τρία κρούσματα φοιτητών από μηνιγγίτιδα τους τελευταίους δύο μήνες. «Από ό,τι φαίνεται και από τα μηνύματα που δεχόμαστε, φέτος αναμένεται να έχουμε τους περισσότερους επισκέπτες από ποτέ. Τους έχει ανάγκη η πόλη και η αγορά της», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, για το ζήτημα της μηνιγγίτιδας θα χορηγηθεί χημειοπροφύλαξη σε περίπου 600 φοιτητές και προληπτική χορήγηση φαρμάκων σε συνεννόηση με τις Πρυτανικές αρχές, ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση των φοιτητών από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Παράλληλα ο κ. Καρβέλης ενημέρωσε ότι έχουν ήδη γίνει τρία εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας σε επαφές με τα τρία κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά τον 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανέφερε ότι είναι καλύτερα στην υγεία του και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας του, απολαμβάνοντας την φροντίδα των γιατρών και των νοσηλευτών.

Το υγειονομικό σχέδιο για το Καρναβάλι

Ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο που θα εφαρμόσει και φέτος η 6η ΥΠΕ το τριήμερο του Καρναβαλιού, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας και περιλαμβάνει τα εξής: 

Ανάπτυξη ιατρείων επειγόντων περιστατικών στην «καρδιά» της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Γεωργίου (Έσπερος).Συνδρομή του ΕΕΣ με εθελοντές διασώστες και ιατρούς.Η 6η ΥΠΕ θα συνδράμει με ιατρικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.Συνεργασία με το ΕΚΑΒ για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου.Το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα (πρώην ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου), θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Σαββατοκύριακο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με όλες τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.Τα ΤΕΠ (τμήματα επειγόντων περιστατικών) των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης (Γ.Ν. “Άγιος Ανδρέας” και ΠΓΝΠ), θα τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως επίσης και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Καραμανδάνειο».Παράλληλα φέτος, στο υπαίθριο ιατρείο θα βρίσκονται ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός για τα περιστατικά της κρίσης πανικού λόγω του μεγάλου συνωστισμού.

Τέλος, ο κ. Καρβέλης τέλος, επισήμανε ότι θα υπάρχει άμεση επαφή και σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ 6ης ΥΠΕ, Νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του ΚΥ Βορείου Τομέα Πατρών, για την εύρυθμη λειτουργία του σχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εθελοντών του ΕΕΣ που θα εργαστούν τις μέρες του Καρναβαλιού είναι 200 άτομα.

Φωτο: Eurokinissi
Το πρόγραμμα των παρελάσεων

Στη Μεγάλη Παρέλαση προπορεύονται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν τα πληρώματα με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, και πάνδημης συμμετοχής σε μια ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής.

Η Δημοτική Μουσική στην κορυφή της παρέλασης της Κυριακής θα ακολουθείται από τα άρματα του Δήμου: «Προπομπός», «Βασιλιάς Καρνάβαλος – Ο Βασιλιάς της Παγκοσμιοποίησης», άρμα Βασίλισσας με την Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 Γεωργία Σακκά, Άνθινο Άρμα, «Smile» εμπνευσμένο από τον παλαιό βωβό κινηματογράφο, οι «Χορευτές του Τσίρκου», ο Τζον Λένον με τα παιδιά των λουλουδιών και της ειρήνης, και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών «Μωρό Καρνάβαλος», «Ταξίδι με τη φαντασία», «Καρουσέλ», «Φεγγάρι», «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα», «Inguana» και «Τσίρκο».

Παράλληλα τα πληρώματα θα συνοδεύονται από δικά τους άρματα ή μεγάλες τροχήλατες κατασκευές. Συγκεκριμένα τα 28 άρματα των πληρωμάτων που θα παρελάσουν μόνο την Κυριακή, αφορούν στα πληρώματα: 40 «Ξε…πλύστρες», 1 «Στρατηγοί Πατρινού Καρναβαλιού», 15+31+183 «Ράβε ξήλωνε», 222 «Ποπ», 53 «Metamorfosis», 60 «Led Zeppelin», 210 GEN-AI-2024», 11 «Δαν…Τέλειον», 41 «Τύπος και Υπογραμμός», 77 «Creme de la creme», 135 «Λεγεώνα Τραλαλά», 62 «Μπούλα Λα», 128 «Τσαλα-Φετινοί», 211 «Μεγέ Μελέ», 78 «The Freak Show», 30 «Νάχα Χείλια Μάτια», 225 «Πάλι θα κρατάμε το φανάρι?», 58 «Vene – Kings», 204 «Lollipops», 178 «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», 114 «Timpanistis (Daba Duba)», 105 «PA..PARIS DAKAR», 170 «Kimono», 4 «Χρυσέμποροι Λαδιού», 245 «ΤΟΞ-ΟΙΚΟΙ», 104 «Τζέρτζελα και Αρλεκίνοι μέσα στου χορού τη δίνη…», 24 «Ξύπνα Βασίλη μου γιατί χανόμαστε», 215 «Rock n΄ roll baby disco».

Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής θα παρελάσουν τα άρματα του σοκολατοπόλεμου, με τις σοκολατορίψεις να συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο, γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια, μπαλκόνια της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα πάρει τη σκυτάλη από τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου, στην οποία δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων, αλλά μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα θα ξετυλιχτεί στην οδό Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄ με τους φωτισμούς, τη γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι να δίνουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του Πατρινού Καρναβαλιού.

Οι παρελάσεις ακολουθούν την οδό Κορίνθου και έχουν ως αφετηρία το ύψος της οδού Γούναρη. Η ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου θα αρχίσει στις 18.30 και θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα αρχίσει στις 14.00 και θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κιλκίς.

Το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 12.30 το μεσημέρι ο καθιερωμένος Σοκολατοπόλεμος θα εξελιχτεί από τα σωματεία των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατοπαίκτες» και «Σοκολατοβροχή» με μικρή παρέλαση των αρμάτων τους συνοδεία του Μουσικού Άρματος στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Την Κυριακή,  στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού ο Σοκολατοπόλεμος θα έχει την τιμητική του αφού θα ξετυλιχτεί το πιο γλυκό φινάλε της παρέλασης με τον καθιερωμένο σοκολατοπόλεμο από όλα τα σωματεία των σοκολατοριχτών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό