19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Με ποσοστό κάτω του 20% ανοίγουν οι πύλες της… εξόδου

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει, αντί να κερδίζει, μονάδες και αυτό έχει επιδράσει καθοριστικά και στο συλλογικό υποσυνείδητο, κυρίως των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και των μελών και των στελεχών του. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο θεώρημα περί «άδειας κάλπης» – που αντικειμενικά δεν είναι – και ο στόχος που βάζει, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, είναι να επιχειρηθεί να δοθεί η εκλογική μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Ουτοπικό; Προφανώς, με βάση τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ρεαλιστικός και αντικειμενικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα αποτέλεσμα τέτοιο που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη μια πολιτική δύναμη, όποια και αν είναι αυτή, «διότι αυτό δεν είναι καλό ούτε για την κοινωνία αλλά ούτε και για τη δημοκρατία ούτε για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος».

Από εκεί και πέρα όμως, επειδή υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αυτή δεν μπορεί να γίνει 15 ημέρες πριν από τις εκλογές και ταμείο θα γίνει μετά. «Τούτη την ώρα εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε και να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό είναι ότι καταλάβαμε, ότι πήραμε το μήνυμα. Ηταν ηχηρό το μήνυμα των εκλογών και το λάβαμε. Και αλλάζουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε εν κινήσει, διότι είναι μικρός ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές» είναι η άποψη του κ. Τσίπρα.

Ποιος όμως είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ύστερα από μια συντριβή, ένα σοκ όπως αυτό της 21ης Μαΐου; «Ο πήχης είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Στις προηγούμενες εκλογές, η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το 31,53% των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019. Η μεγάλη κατρακύλα όμως άλλαξε τα πάντα. Τώρα είναι σαφές ότι από το περίπου 20% και πάνω είναι ο κεντρικός στόχος και οποιοδήποτε άλλο ποσοστό κάτω θα ανοίξει την… κομματική «πύλη της κολάσεως» με θέμα για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό