16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Με μαύρα γυαλιά ο Σαλμάν Ρουσντί στη Φρανκφούρτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση στο λαιμό και την κοιλιά, τον Αύγουστο του 2022, από έναν άνδρα που όρμησε στη σκηνή, ενώ εκείνος ήταν έτοιμος να δώσει διάλεξη στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε φορώντας μαύρα γυαλιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Φρανκφούρτη. 

«Μαχαίρι: Διαλογισμοί μετά από μια απόπειρα δολοφονίας»

Ο Σαλμάν Ρουσντί κυκλοφορεί τα απομνημονεύματά του για την επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι και με κατεστραμμένο το αριστερό του χέρι.

Το νέο βιβλίο του έχει τίτλο «Μαχαίρι: Διαλογισμοί μετά από μια απόπειρα δολοφονίας».

«Αυτό το βιβλίο ήταν απαραίτητο για μένα να το γράψω. Ήταν ένας τρόπος να αναλάβω την ευθύνη για ό,τι συνέβη και να απαντήσω στη βία με τέχνη», δήλωσε ο γεννημένος στην Ινδία Βρετανός συγγραφέας.

Ο συγγραφέας δεχόταν επί μακρόν απειλές θανάτου που σχετίζονταν με το τέταρτο μυθιστόρημά του, «Οι σατανικοί στίχοι», το οποίο απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς κατά την έκδοσή του το 1988, λόγω αποσπασμάτων που θεωρήθηκαν βλάσφημα από ορισμένους.

Το περιεχόμενο του νέου του βιβλίου

«Το “μαχαίρι” είναι ένα καυστικό βιβλίο και μια υπενθύμιση της δύναμης των λέξεων που μπορούν να δώσουν νόημα στο αδιανόητο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Penguin Random House Nihar Malaviya. «Είναι τιμή μας να το εκδώσουμε και μας εκπλήσσει η αποφασιστικότητα του Σαλμάν να πει την ιστορία του και να επιστρέψει στη δουλειά που αγαπάει».

Ο συγγραφέας δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «αποφασισμένος να κοιτάξει μπροστά και όχι πίσω».

Ο Ρουσντί πέρασε χρόνια κρυμμένος αφού ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εκείνη την εποχή, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά (διάταγμα) καλώντας τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν. Ο διάδοχος του Χομεϊνί, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε κάποτε ότι ο φετφάς κατά του Ρουσντί ήταν «αμετάκλητος».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό