18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Με λεωφορεία και ΙΧ στην Αθήνα οι Σερραίοι αγρότες για το συλλαλητήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Με λεωφορεία θα κατέβουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Τρίτης οι αγρότες των Σερρών, όπως αποφάσισε σήμερα Σάββατο το συντονιστικό τους όργανο.

‘Οι Σερραίοι αγρότες σήμερα προχώρησαν στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατία Οδού για μισή ώρα στο ύψος του Στρυμονικού όπου παραμένουν τα τρακτέρ τους.

Η απόφαση των αγροτών του Πανσερραϊκού Αγροτικού συλλόγου είναι η συμμετοχή μας στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα όπου θα μεταβούμε με λεωφορεία και αυτοκίνητα» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Αγρότες: Μετά το συλλαλητήριο της Τρίτης οι αποφάσεις για γενίκευση των κινητοποιήσεων

Όπως ανέφεραν αγρότες του μπλόκου της Χαλκιδικής στο voria.gr, η απόφαση για γενίκευση κινητοποιήσεων και επ’ αόριστον μπλόκα θα ληφθεί μετά το παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, με την επιστροφή στις περιοχές τους.

Παράλληλα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες αναμένεται να βγουν συμβολικά στο οδόστρωμα του άξονα Λαγκαδά-Σερρών-Προμαχώνα από τις 13:00 μέχρι τις 13:20 αποκλείοντας και τα δύο ρεύματα, ενώ από τις 19:00 μέχρι τις 20:00 αγρότες της Ημαθίας θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Νησελίου.

 Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ – Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη 

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. 

Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου. 

Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου. 

Κουτσούμπας προς αγρότες: «Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, να το πάτε μέχρι τέλους»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη. Στη διάρκεια αυτής επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, το μπλόκο των αγροτών στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων. Τον κ. Κουτσούμπα υποδέχθηκε ο Μανούσους Σταυριανουδάκης, Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

«Ο αγώνας σας είναι δίκαιος, έχετε δίκαια αιτήματα, παντού, σε όλα τα μπλόκα, σε όλη την Ελλάδα που έχω περιοδεύσει και τους έχω συναντήσει τα αιτήματα είναι σωστά, πρέπει να τα πάτε μέχρι τέλους. Η κυβέρνηση πρέπει να ξέρετε είναι στριμωγμένη, ήδη, από τους δικούς σας αγώνες σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να τη στριμώξετε ακόμα περισσότερο. Η κάθοδος και με τρακτέρ την Τρίτη στην Αθήνα που θα γίνει απ’ όλες τις περιοχές, απ’ όλα τα μπλόκα στην Ελλάδα, είναι μια σημαντική κλιμάκωση. Εμείς τη στηρίζουμε και μάλιστα ο λαός της Αθήνας, εργατικά σωματεία, σύλλογοι, εργάτες, υπάλληλοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, φοιτητές θα είναι στο πλευρό των αγροτών, θα είναι σε διαδήλωση, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για να στηρίξουν αυτό τον αγώνα.

Γιατί είναι αιτήματα ουσιαστικά για την ίδια τη ζωή σας, για την επιβίωσή σας. Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, οι εμποροβιομήχανοι σας πουλάνε εφόδια σε πολύ ακριβές τιμές και ανεβάζουν το κόστος και μετά την ίδια ώρα αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ εξευτελιστικές τιμές με αποτέλεσμα ο Έλληνας αγρότης, ο κτηνοτρόφος να μην μπορεί να ζήσει ούτε την οικογένειά του, αλλά ούτε γενικά να μπορεί να κάνει την καλλιέργειά του ή να ζήσει από την κτηνοτροφία.

Και την ίδια ώρα, ξέρετε πολύ καλά, ότι δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές που δεν ξέρουν τι έχουν και απ’ την άλλη μεριά στους αγρότες δεν δίνουν αυτό το δίκαιο αίτημα. Χώρια που τα 0,07 ευρώ την κιλοβατώρα που ζητάτε το ρεύμα, έπρεπε να έχει γίνει χθες και όχι αυτά που δίνει ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε με συκοφαντίες για τον αγώνα σας, μετά έφτασε σε απειλές και σε καταστολή και μετά άρχισε να μοιράζει κάποια μέτρα κοροϊδία, γιατί πρόκειται για κοροϊδία.

Αυτά που λέει τώρα και που είπε στην αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μαξίμου, ότι δίνει 82 εκατομμύρια, αυτά είναι τα μισά απ’ όσα παίρνατε μέχρι το 2016 και με δόσεις. Την ώρα που η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί στα ύψη, που ο πληθωρισμός καλπάζει και οι αγρότες χάνουν συνεχώς απ’ το εισόδημα τους, δεν μπορούν να μείνουν στη γη τους, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να μπορέσει να μεγαλώσει τα ζωντανά του ας πούμε, χώρια τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην ελιά έχουμε φέτος.

Επίσης, υπάρχουν οι φυσικές καταστροφές έχουν γίνει και ο αγρότης χάνει, ενώ δεν γίνονται έργα υποδομής και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς έτσι όπως θα έπρεπε. Αυτά είναι τα ζητήματα, εμείς θα τα βάλουμε στη Βουλή, θα ξαναφωνάξουμε, τα βάλαμε και στην Ευρωβουλή, θα είμαστε κυρίως μαζί σας στους δρόμους του αγώνα.

Γιατί άμα δεν μπορεί ο νέος άνθρωπος, άμα δεν μπορεί να παράγει, να έχει την καλλιέργειά του, το χωράφι του ή να έχει την κτηνοτροφική του μονάδα πώς θα ζήσει μια οικογένεια;».

Από την πλευρά τους οι αγρότες, ευχαρίστησαν τον Δ. Κουτσούμπα για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους. Επισήμαναν ότι «το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στη Βουλή που δεν έχει ψηφίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική και μάλιστα είχε ενημερώσει ότι ξεκληρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο από το χωριό του».

Τέλος, οι αγρότες επεσήμαναν ότι «θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους και ότι προγραμματίζουν να ανέβουν κι αυτοί στην Αθήνα συμμετέχοντας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 20 Φλεβάρη, μαζί με τους αγρότες από όλη την Ελλάδα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό