17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Με ηλικιακό κόφτη οι προεδρικές εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Κρεμλίνο αποφάσισε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας δεν πρέπει να είναι κάτω των 50 ετών.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του ρωσικού ανεξάρτητου μέσου Meduza, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στην ηλικία του Ρώσου προέδρου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι 70 ετών και στόχος της απόφασης είναι να μην φαίνεται πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τους αντιπάλους του.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πούτιν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο ρωσικό κοινό και φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί, παρόλο που πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα έδειξε ότι η εγχώρια υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Βέβαια η υποστήριξη στο πρόσωπό του φαίνεται συντριπτική, σε τέτοιο βαθμό που προσφάτως ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι ο Ρώσος ηγέτης «θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος με πάνω από το 90% των ψήφων».

Ωστόσο, το δημοσείευμα του Meduza δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία για το πώςθα φανεί στο εκλογικό κοινό ένας νεότερος αντίπαλος.

Παράλληλα, πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, που επικαλείται το Meduza, ανέφεραν ότι η διοίκηση του προέδρου δεν θέλει υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο που μπορεί να κάνουν τους Ρώσους να σκεφτούν ότι ο Πούτιν «δεν είναι το άτομο που ανέβηκε στην εξουσία με σταθερό το χέρι».

Η ανησυχία αυτή δεν είναι αβάσιμη.Έρευνα που κυκλοφόρησε τον Μάιο από το Russian Field, μια ανεξάρτητη εταιρείαέδειξε ότι η ηλικία ήταν η τρίτη πιο δημοφιλής απάντηση από Ρώσους ερωτηθέντες όταν κλήθηκαν να εξηγήσουν τι δεν τους αρέσει στον Πούτιν.

Το Meduza ανέφερε επίσης ότι το Κρεμλίνο αναμένει ότι δύο βασικοί υποψήφιοι θα σταθούν απέναντι στον Πούτιν στις εκλογές, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Λεονίντ Σλούτσκι, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας. Ο Ζιουγκάνοφ είναι 79 ετών, ενώ ο Σλούτσκι 55 ετών.  Το κόμμα New People αναμένεται επίσης να έχει υποψήφιο στην κούρσα, ενώ το κόμμα Fair Russia έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα προτείνει κανέναν και αντ’ αυτού θα στηρίξει τον Πούτιν.

Στο δημοσίευμά του, το Meduza σημειώνει ότι το Κρεμλίνο στοχεύει να πάρει ο Πούτιν το 80% των ψήφων και οι εκλογές να έχουν συμμετοχή 70%. Προκειμένου να συγκεντρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, το Κρεμλίνο δεν θέλει έναν υποψήφιο που μπορεί να αιφνιδιάσει, όπως ο επιχειρηματίας Πάβελ Γκρουντίνιν που ήταν υποψήφιος το 2018, προσθέτει το ρωσικό μέσο. Όπως εξηγεί, ο Γκρουντίνιν κέρδισε «απροσδόκητα» δημοτικότητα μεταξύ ορισμένων Ρώσων ψηφοφόρων το 2018.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό