21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μεταδοτικός σίγουρα. Είναι και «θανατηφόρος» ο νέος «ιός»;

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Αμερικανοί έχουν αδυναμία στα λογοπαίγνια, στη δημιουργία νέων λέξεων, που περιγράφουν αιφνιδιαστικές, παράδοξες ακόμη και άνευ προηγουμένου καταστάσεις της επικαιρότητας. Τα πλέον ευφάνταστα τα συναντά συνήθως κανείς σε αναρτήσεις απλών χρηστών στα social media.

Αλλά όταν η επικαιρότητα γεμίζει από ειδήσεις για τραπεζικές  αναταραχή τότε είναι μία έγκυρη οικονομική εφημερίδα που προλαβαίνει να δώσει το στίγμα: Bankdemic. Έτσι ονόμασε η Wall Street Journal την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Μία πανδημία τραπεζικής αναταραχής. Εμπνεόμενοι από τη νέα αυτη λέξη θα επιχειρήσουμε μερικές αναλογίες.

Η ταχύτητα μετάδοσης

Όπως και με τον Co, έχουμε να κάνουμε με μία «πανδημία» της οποίας την προέλευση δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Ο «ιός»  μεταδίδεται με ταχύτητα, περνώντας σύνορα, στοχεύοντας θύματα και αντιστεκόμενος μέσα από «μεταλλάξεις» στα «εμβόλια» κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων.

Στις ΗΠΑ αποδείχθηκε θανατηφόρος. Οι στόχοι του ήταν πιο μικροί και αδύναμοι, με αποτέλεσμα να  λυγίσουν μέσα σε λίγα 24ωρα από τα πρώτα βαριά συμπτώματα. H Silicon Valley Bank και η Signature Bank είδαν τους πελάτες τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους μέσα σε λιγότερο από ένα 48ωρο.

Τα υποκείμενα νοσήματα

Οι δύο συγκεκριμένες τράπεζες είχαν «υποκείμενα νοσήματα» όταν τις χτύπησε ο ιός του πανικού. Ο πιο σοβαρός; Η τρύπα που άνοιξε στα χαρτοφυλάκιά τους η έκθεση στα κρατικά ομόλογα, όταν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων απογείωσαν τις αποδόσεις και βύθισαν τις τιμές τους. Η Credit Suisse δεν υπέφερε από κάτι ανάλογο. Είχε όμως μεγάλες ετήσιες ζημίες και έτσι έγινε ο πρώτος στόχος του ιού στην Ευρώπη. Νόσησε βαριά, αλλά δεν αφέθηκε να καταλήξει. Της χορηγήθηκε το πικρό φάρμακο της απώλειας της ανεξαρτησίας της και του αναγκαστικού γάμου.

Τα εμβόλια

Τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ελβετία δόθηκαν και «εμβόλια» για να προλάβουν οι αρχές τη μετάδοση του ιού σε άλλα μέλη της χρηματοπιστωτικής κοινότητας: στη μορφή της ασφάλισης καταθέσεων, των κρατικών εγγυήσεων, των έκτακτων προγραμμάτων χρηματοδότησης τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι μεταλλάξεις

Αλλά ο ιός μεταλλάχθηκε – πήρε τη μορφή φημολογίας και σεναρίων στην πλατφόρμα Reddit και χτύπησε ακόμη έναν στόχο: τη Deutsche Bank.

Πόσο απειλητικός είναι για έναν γερμανικό κολοσσό, που δεν έχει έκθεση σε τοξικά προϊόντα, δεν πλήττεται, αλλά μάλλον ευνοείται από τα υψηλά επιτόκια και δεν έχει ζημίες αλλά κέρδη; Προς το παρόν η Deutsche Bank ανέβασε απλά πυρετό με τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 14% για να κλείσει τελικά κοντά στο -9%.

Και τώρα τι;

Οι αναλυτές αποφεύγουν κάθε σενάριο. Μπορεί τη Δευτέρα όταν θα ανοίξουν οι αγορές τα συμπτώματα να έχουν υποχωρήσει εντελώς. Ή μπορεί και να έχουμε μία ραγδαία επιδείνωση. Ή ένα νέο θύμα. Γιατί ο ίος του πανικού είναι πάνω από όλα απρόβλεπτος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό