20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 0,3% το 2023

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,3% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βερολίνο σήμερα (15.1.2024).

Μετά το έτος 2020 με τον κορονοϊό, πρόκειται για τη δεύτερη μείωση του ΑΕΠ στη Γερμανία αυτή τη δεκαετία. «Οι κύριοι λόγοι για την εξέλιξη αυτή ήταν οι επίμονα υψηλές τιμές και οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης», δήλωσε η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η αδύναμη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο. Σε σύγκριση με το 2019, το έτος πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, το ΑΕΠ ήταν μόλις 0,7 % υψηλότερο το 2023.

Στην πραγματικότητα, τα σημάδια δείχνουν τώρα ότι θα υπάρξει και πάλι άνοδος. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποθέτουν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Το Ινστιτούτο Ifo, για παράδειγμα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα είναι κατά 0,9% υψηλότερο το 2024 από ό,τι το 2023.

Ωστόσο, αυτό είναι ήδη σημαντικά λιγότερο από ό,τι ήλπιζαν λίγους μήνες νωρίτερα. Και ακόμη και αυτή η μέτρια ανάπτυξη καθίσταται όλο και πιο αμφίβολη, σημειώνει η Handelsblatt.

Αφού η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο και παρέμεινε στάσιμη τα δύο επόμενα τρίμηνα, οι στατιστικολόγοι ανακοίνωσαν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% για το τέταρτο τρίμηνο. Αυτή η αρχική, ελλιπής εκτίμηση εξακολουθεί να υπόκειται σε αβεβαιότητα.

Πάρα ταύτα, αν παραμείνει αυτό το ποσοστό, το 2024 θα ξεκινήσει με το λεγόμενο «στατιστικό υπολειπόμενο» μείον 0,2%. Το υποκείμενο, ή στη θετική περίπτωση το υπερκείμενο, αναφέρεται στο κεφάλαιο εκκίνησης για την οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι αν η οικονομία παρέμενε στάσιμη από τρίμηνο σε τρίμηνο το 2024, θα εξακολουθούσε να καταλήγει με ένα μείον 0,2%. «Οι συνθήκες εκκίνησης δεν είναι τόσο καλές προς το παρόν», δήλωσε ο Michael Kuhn από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Τα πρώτα ινστιτούτα προβλέπουν ήδη μια νέα ύφεση. Προς το παρόν πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι προβλέψεις τους θα μπορούσαν να επαληθευτούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό