21.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μειώθηκε σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκτός από την Αθήνα, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των πληθυσμών στα σπίτια τους και το κλείσιμο των εργοστασίων, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφόρων παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου (NO2) από τις 13 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου του 2020, κατέγραψε πτώση 54% στο Παρίσι, πτώση 48% στη Μαδρίτη, πτώση 47% Μιλάνο και πτώση 49% Ρώμη, σε σύγκριση με τις μέσες συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου του 2019 στις ίδιες πόλεις.1Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα επιβλαβές αέριο που εκπέμπεται κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Οι χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων και άλλων στοιχείων στον αέρα δημιουργούν το όζον και το σωματιδιακό υλικό που μετατρέπεται σε ορατή ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το διοξείδιο του αζώτου κατηγορείται για ορισμένες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις. Το συγκεκριμένο αέριο μάλιστα θεωρείται σημαντικός ατμοσφαιρικός ρύπος και ταυτόχρονα βασικός παράγοντας για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Σχεδόν κάθε Ευρωπαίος που κατοικεί στην πόλη εκτίθεται σε επίπεδα ρύπανσης που υπερβαίνουν τα υγιή επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) του 2019.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό