16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μειώθηκε η πρόσβαση των Ευρωπαίων σε νέα φάρμακα και κλινικές μελέτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο πρόβλημα της μειωμένης πρόσβασης των Ευρωπαίων και κατ΄ επέκταση και των Ελλήνων, στα νέα φάρμακα και στην ικανότητα να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές, εστίασε η νέα έκθεση της της EFPIA. Όπως αναφέρει η έκθεση, η έρευνα και η ανάπτυξη νέων θεραπειών κινείται πλέον, όλο και περισσότερο προς πιο φιλόδοξους τομείς επιστημών ζωής στις ΗΠΑ και την Ασία. Το 2002 οι ΗΠΑ δαπάνησαν 2 δισ. δολ. περισσότερα απ΄ ό,τι η Ευρώπη σε Ε&Α. Σήμερα αυτό αντιστοιχεί σ΄ ένα ποσό 20 δισ. δολ. Από τις συνολικές επενδύσεις σε Ε&Α που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία, μόνο το 31% αντιστοιχεί στην Ευρώπη και αυτό βαίνει σταθερά μειούμενο από το 41% που ήταν το 2001. Η Κίνα εν τω μεταξύ μεγέθυνε το μερίδιό της από το 1% στο 8%.

Επιπλέον, η δραστηριότητα των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ είναι διπλάσια και στην Κίνα τριπλάσια σε σχέση με της Ευρώπης ενώ, ο αριθμός των δοκιμών ATMP που διεξάγονται στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 70% και 67% αντίστοιχα από το 2014 ως το 2021, όταν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη παρέμεινε στάσιμος.

Τέλος, η Ευρώπη κατείχε μόνο το 19% των συνολικών κλινικών δοκιμών παγκοσμίως το 2020, καταγράφοντας πτώση 6,3% σε σύγκριση με ένα 25,5% κατά μ.ο. την τελευταία δεκαετία.

Η έκθεση τονίζει μια σειρά προβλημάτων και διατυπώνει προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο Ε.Ε. όπως:

Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας πραγματικά παγκόσμιου βεληνεκούς, στην Ε.Ε..Ενίσχυση ολοκληρωμένων δυνατοτήτων και χρηματοδότηση της επαναστατικής καινοτομίας.Επανασχεδιασμός των πολιτικών των εφοδιαστικών αλυσίδων με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε προηγμένες θεραπείες (ATMP) στην Ευρώπη.Υποστήριξη της καινοτομίας με την εφαρμογή μηχανισμών πρώιμης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένης της γένεσης και χρήσης πραγματικών στοιχείων εν τοις πράγμασι.Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.Ενθάρρυνση της υιοθέτησης πολιτικών αειφόρου διαδικασίας κρατικών προμηθειών και τιμολογήσεων.Ανάπτυξη μακροπρόθεσμων Ευρωπαϊκών πολιτικών και συνεργασιών για την δημιουργία σταθερού πλαισίου ώστε να έλκονται επενδύσεις στον βιοφαρμακευτικό τομέα.

Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης η γενική διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική για τους ασθενείς – και το μέλλον στην ανάπτυξη φαρμάκων στην Ευρώπη – και η Επιτροπή και οι Εθνικές Κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με την Βιομηχανία προκειμένου να συγκρατήσουν και ν´ αναπτύξουν περαιτέρω τον τομέα εδώ, στην Ευρώπη. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να εστιάσουν όλοι στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρο το οικοσύστημα των επιστημών υγείας, προκειμένου να υπάρξει άμιλλα με τις επιτυχίες των πιο φιλόδοξων, παγκοσμίως κορυφαίων περιοχών στις ΗΠΑ και την Ασία.

«Η φιλοδοξία της Επιτροπής να εξισορροπήσει το προσιτό για τα κράτη μέλη και τη μελλοντική καινοτομία είναι σωστή, το τρέχον σκεπτικό σίγουρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην φροντίδα των ασθενών και θα διαβρώσει έτι περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» σημείωσε κλείνοντας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό