18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μεγάλου-Τρ. Πειραιώς: Ένα βήμα πριν το μέρισμα – Αναμονή για «πράσινο φως»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην πορεία που οδήγησε στο επιτυχημένο placement των μετοχών του ΤΧΣ, την θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τις κινήσεις προς τη διανομή μερίσματος και τις εκτιμήσεις για την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Αναφερόμενος στην αποεπένδυση του ΤΧΣ ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας επταετούς διαδρομής, στο πλαίσιο της οποίας χρειάστηκε να διευθετηθούν ζητήματα όπως ο μεγάλος αριθμός Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί από 44% σε 3%. Για το επόμενο διάστημα βαρύτητα δίνεται μεταξύ άλλων στη μείωση του κόστους κινδύνου, σημείωσε, τονίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τόσα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια όσα στο παρελθόν.

Υπογράμμισε ότι το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την τράπεζα Πειραιώς, ενώ το 2024 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο, όπως επισημαίνει και ο ot.gr. Εξάλλου η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που μεταξύ άλλων δίνει ώθηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις καθώς και στις ΑΞΕ.

Θελκτική η ελληνική οικονομία

Όσον αφορά τις ευρύτερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε ότι μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας επόμενο βήμα θα αποτελέσει η μετάταξη του ΧΑ από τις αναπτυσσόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές – καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από καλής ποιότητας διεθνείς επενδυτές, όπως φάνηκε και από το placement της Πειραιώς.

Ερωτηθείς για τους τομείς που ηγούνται της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μεγάλου ανέφερε τα ψηφιακά δίκτυα και τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και άλλα πρότζεκτ ενεργειακής μετάβασης, το φάρμακο και την αγροτική παραγωγή. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο στην περιοχή και αυτό την μετατρέπει σε πόλο έλξης, σημείωσε. Δεν βασίζεται η χώρα μόνο στην τουρισμό και τη φιλοξενία – που και σε αυτούς τους τομείς αναμένεται το 2024 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά από το 2023.

Επιτόκια και μέρισμα

Αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ο CEO της Πειραιώς εκτίμησε ότι η πρώτη κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, ενώ σημείωσε ότι όπως όλα δείχνουν η Ευρώπη κινείται προς μια ομαλή προσγείωση.

Τέλος, ως προς τη διανομή μερίσματος, υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Το ζήτημα αυτό θα επανέρχεται και θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο, με τον σχεδιασμό για τη χρήση του 2023 να προβλέπει διανομή μερίσματος 10% επί των κερδών. Θα πρόκειται περισσότερο για ένα ποσοστό που θα συμβολίζει την επιστροφή στην κανονικότητα, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα υποστήριξε ότι είναι ανταγωνιστικός, και σίγουρα δεν χρειάζονται λιγότερες τράπεζες – ίσως απαιτούνται περισσότερες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό