22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με στόχο ομάδες που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλη επιχείρηση σε 54 διαφορετικά σημεία των ομοσπονδιακών κρατιδίων πραγματοποίησε η γερμανική αστυνομία την Πέμπτη κατά του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου (IZH), μιας οργάνωσης που θεωρείται ύποπτη για τους δεσμούς της με το υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η ομάδα είναι ύποπτη για υπονόμευση της «συνταγματικής τάξης» της Γερμανίας και υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ, η οποία είναι απαγορευμένη στη Γερμανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

«Οι υποψίες εναντίον του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου είναι σοβαρές», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. «Παρακολουθείται εδώ και χρόνια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και χαρακτηρίστηκε ως ισλαμιστική. Περαιτέρω μέτρα που βασίζονται στο κράτος δικαίου πρέπει να προετοιμαστούν καλά».

Η επιχείρηση

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε 54 ακίνητα σε επτά ομόσπονδα κρατίδια, σε μια μεγάλη επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου και πέντε άλλων ενώσεων, οι οποίες δεν κατονομάζονται. Επίκεντρο πάντως αποτέλεσε το Αμβούργο, όπου η οργάνωση αυτή διατηρεί το Μπλε Τζαμί στο Άλστερ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δεν έγιναν συλλήψεις. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για την εξασφάλιση στοιχείων για την σύνδεση του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου και των άλλων οργανώσεων με την Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες του Ισλαμικού Κέντρου Αμβούργου «στοχεύουν στη διάδοση της επαναστατικής ιδέας των Ανώτατων (Ιρανών) ηγετών» και ότι το κέντρο ασκεί «μεγάλη επιρροή» σε ενώσεις που διαδίδουν «μια ξεκάθαρη αντισημιτική και αντι-ισραηλινή στάση».

«Έχουμε την ισλαμιστική σκηνή στο στόχαστρο μας», πρόσθεσε η Φέιζερ. «Ειδικά τώρα, σε μια εποχή που πολλοί Εβραίοι αισθάνονται ιδιαίτερα απειλούμενοι, γενικά δεν ανεχόμαστε την ισλαμιστική προπαγάνδα ή την αντισημιτική και αντι-ισραηλινή υποκίνηση».

Τι είναι το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου, που θεωρείται προέκταση του ιρανικού καθεστώτος στη Γερμανία, έχει μεγάλη επιρροή σε ορισμένα τζαμιά και ενώσεις ή ακόμη και ότι τα ελέγχει.

Ένα τζαμί που λειτουργεί από το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου είναι το Τζαμί Ιμάμ Αλί στο Αμβούργο, γνωστό ως Μπλε Τζαμί.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1953 από Ιρανούς μετανάστες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι δραστηριότητές του στοχεύουν στη διάδοση των ιρανικών επαναστατικών ιδεών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό