27.4 C
Athens
Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Μεγάλες επιτυχίες στην Τράπεζα Πειραιώς, τα κομματικά media, το ΠΑΣΟΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Με στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στον νεοεκλεγέντα τότε Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Σύριζα είχε νομοθετήσει την απαγόρευση σε πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές ατομικά ή μέσω παρένθετων προσώπων (πχ συζύγους) να έχουν συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό. Η διάταξη αυτή, που πάντως ελέγχεται και για την αντισυνταγματικότητα της, είχε γίνει γιατί η σύζυγος του σημερινού πρωθυπουργού Μαρέβα, είχε μέσω εταιρείας σπίτι στο Παρίσι. Μάλιστα, αναγκάσθηκε να πουλήσει το συγκεκριμένο σπίτι, μια και ο νόμος που όπως φαίνεται έφτιαξε ο τότε αν. υπουργός δικαιοσύνης κ Παπαγγελόπουλος (προφανώς κατ’ εντολή Τσίπρα) περιλαμβάνει και συγγενείς πρώτου βαθμού. Ε, με αυτό το νομό τώρα ελέγχεται ο πρόεδρος του Σύριζα. Είναι αυτό που λένε έπεσε «μέσα στον λάκκο που έσκαβε για άλλους» ή «η τιμωρία της ιστορίας».

Ψάχνει media

Πάντως μαθαίνω ότι ο πρόεδρος  Κασσελάκης  δεν είναι χαρούμενος με τα κομματικά media που διαθέτει και θέλει να τα αλλάξει ή να κλείσουν. Αυτό αφορά βέβαια site όπως το Left αλλά και την πατροπαράδοτη Αυγή. Γι΄αυτό και ανοίγεται σε νέες συμμαχίες που θεωρεί ότι θα διαμορφώσουν καινούργια μέσα ενημέρωσης που ακόμα κι αν έχουν παλιές ονομασίες θα διαθέτουν την φρεσκάδα που θεωρεί ότι απαιτείται. Υποθέτω ότι δεν τον ενοχλεί ότι έχει γίνει αντικείμενο του πόθου των life style media και επειδή επιμένει να προσφέρει θέαμα όπως η είδηση ότι αγόρασε από έναν πλανόδιο, τριαντάφυλλο στον Τάιλερ!

Η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς

Ως εξαιρετική επιτυχία χαρακτηρίζεται η διάθεση του 27% ή 338 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στα 4 ευρώ. Αντίθετα με την συνήθη πρακτική η πώληση των μετοχών πραγματοποιήθηκε με premium σε σχέση με τα 3,98 ευρώ που ήταν η τιμή της μετοχής στην έναρξη της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο θα εισπράξει περίπου 1,35 δισ. ευρώ ενώ η υπερκάλυψη της προσφοράς μετοχών ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε ελληνική τράπεζα. Αυτή είναι μια καλή είδηση για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Η αποχή σώζει

Αύριο, Παρασκευή, είναι μια ενδιαφέρουσα (για να μην πω κρίσιμη) μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Η ψηφοφορία στην Βουλή για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν αποκλείεται να έχει εκπλήξεις. Ο μεν κ. Ανδρουλάκης, έβαλε κομματική πειθαρχία στο ζήτημα, κάτι που σημαίνει πως όποιος δεν ψηφίσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει πειθαρχικές ποινές. Η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο κ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, που εξέφρασαν και στην κοινοβουλευτική ομάδα τις αντιρρήσεις τους για την γραμμή του κόμματος, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα την ακολουθήσουν. Μπορεί όμως να μην είναι παρόντες στην ψηφοφορία. Και αυτή η στάση δεν είναι σαφές αν θα προκαλέσει αντίδραση της ηγεσίας ή θα είναι κάτι που μπορεί να αφήσει και τις δυο πλευρές «ικανοποιημένες».

Πράσινη γκρίνια

Άσχετα πάντως από το ζήτημα αυτό –και την ακατανόητη στροφή γραμμής από τον κ Ανδρουλάκη ) στο κίνημα υπάρχουν μουρμούρες. Κι αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να έχει «αέρα στα πανιά του» το κόμμα και ακόμα παίζεται η δεύτερη θέση. Έτσι, αν τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν βρεθεί δεύτερο στις ευρωεκλογές ή βρεθεί δεύτερο με χαμηλό ποσοστό (δηλαδή στο 12-15% ) και είναι καμμιά εικοσαριά μονάδες κάτω από την Ν Δ) μην αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε εσωστρέφεια και «επιθέσεις» στον πρόεδρό του. Βέβαια, αυτή την στιγμή, μου λέει άνθρωπος από τους πολύ παλιούς στο κίνημα, δεν υπάρχει κάποιος να αμφισβητήσει τον Ν Ανδρουλάκη, όμως προσθέτει: «την στιγμή της κρίσης όλο και κάποιος θα σηκώσει το χέρι του»….

Μοντέλο Φινλανδίας

Πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα των στρατιωτών που κάνουν την θητεία τους στην Φιλανδία, αναζητούν αρκετοί υψηλόβαθμοι των ενόπλων δυνάμεων, από τότε που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, γύρισε από επίσημη επίσκεψη εκεί και δήλωσε πόσο ενδιαφέρον είναι το σύστημα και ότι σκέφτεται να εφαρμόσει πρακτικές του και εδώ. Σου λέει, ας μάθουμε τι ακριβώς γίνεται εκεί για να είμαστε έτοιμοι πριν μας το ζητήσει ο υπουργός. Ασε που ξέρω κάποιους που σκέφτονται, αν προλάβουν, αφού μάθουν πως λειτουργεί εκεί το σύστημα, να προσαρμόσουν στην ελληνική πραγματικότητα ορισμένα μέτρα και να τα εισηγηθούν, πριν ο υπουργός επισήμως τους το ζητήσει…..

Απόφοιτοι λυκείου

Η κυβέρνηση προωθεί τα μη κρατικά πανεπιστήμια (θα ψηφιστούν αύριο στην Βουλή) γιατί εκτός των άλλων θέλει να έχει μορφωμένο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φυσικά και στο δημόσιο. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει στον ΕΦΚΑ. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το ότι στον κανονισμό του αναφέρει πως προϊστάμενος μπορεί να γίνει και κάποιος απλώς με απολυτήριο Λυκείου, (άρθρα 75 και 76 του Οργανισμού), την στιγμή που σε όλο τον δημόσιο τομέα, θέση προϊσταμένου μπορεί να διεκδικήσει μόνον πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και βέβαια, όσοι έγιναν προϊστάμενοι χωρίς πτυχίο στον ΕΦΚΑ, δεν είναι πάντα «κομματικά ρουσφέτια» όπως θα υποθέταμε, αλλά ρουσφέτια συστήματος, που όπως φαίνεται πάρα τις πολλές αλλαγές κυβερνήσεων, αρμοδίων υπουργών και διοικητών παραμένει αλώβητο. Η αρμόδια υπουργός, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, μήπως πρέπει να δει το πράγμα και τον οργανισμό του ΕΦΚΑ που αν και άλλαξε με το ΠΔ 8 /2019, τα συγκεκριμένα «παραθυράκια» με το διαζευκτικό ή έμειναν όπως ήταν.

Στη Νέα Υόρκη

Κάθε στήλη έχει τις αδυναμίες της. Μια από τις δικές μου είναι ο Γιώργος Αυτιάς που δεν ανακοινώθηκε επίσημα η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αλλά συνεχίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συγκεντρώσεων. Και η αλήθεια είναι ότι με (κάποια δόση ζήλειας) οι συνυποψήφιοί του παραδέχονται ότι συγκεντρώνει κόσμο. Μετά λοιπόν από Μεσσηνία, Μαγνησία, Αριδαία, Σάμο και Κομοτηνή, θα βρεθεί πέραν του Ατλαντικού. Στις 14 Μαρτίου θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομογενών στην Νέα Υόρκη. Θα μάθουν τα πάντα για τις συντάξεις.

Πολιτικό κουίζ

Ποιος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, έχει εγκατασταθεί στο Δημαρχείο της Αθήνας και αποτελεί «το δεξί χέρι» του δημάρχου κ. Δούκα. Για να σας βοηθήσω να σας πω ότι εκτός από υπουργός έχει διατελέσει (πριν βέβαια πάρει σύνταξη) μεγάλο-συνδικαλιστής….

Με ακτινίδια

Πλαστικό καλαθάκι με ακτινίδια έκανε δώρο στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος, θέλοντας προφανώς με τα «suoer food» όπως τα χαρακτήρισε, να προβάλει την αγροτική καλλιέργεια της περιοχής του, της Πιερίας. Παράλληλα βέβαια, καλλιέργησε και τις σχέσεις του με τους δημοσιογράφους. Αυτό είναι που λέμε «με ένα σπάρο δυο τρυγόνια»…

Ωραίος κόσμος

Άμα είσαι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, αναλαμβάνεις τον κίνδυνο να… προσελκύσεις και τον ισχυρότερο αντίπαλο. Kαι ο λόγος για το CVC, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων του νοσοκομειακού ομίλου Υγεία, Metropolitan κλπ, της Vivartia, της Εθνικής Ασφαλιστικής και άλλων εταιρειών. Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια το CVC άφησε να διαρρεύσουν σχέδια για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Κάποιοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι για την εξυπηρέτησή τους έγινε το νομοσχέδιο! Και τώρα που επιβλήθηκε μεγάλο πρόστιμο στην εταιρεία λαχανικών Αίνος για αθέμιτη κερδοφορία, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρόστιμο «έπεσε» μετά από «δάκτυλο» της Vivartia. Έλεος.

Αναμονή μερισμάτων

Από σήμερα, πάντως, το ενδιαφέρον στον τραπεζικό τομέα, περνά στην Alpha Bank, τη Eurobank και την Attica οι οποίες και ανακοινώνουν αποτελέσματα. Το focus δεν βρίσκεται βέβαια τόσο στην κερδοφορία, όσο στις ανακοινώσεις περί τη μερισματική πολιτική. Κερασάκι στην τούρτα και η ανάλυση της Moody’s που βλέπει διατηρήσιμα ισχυρά κέρδη και για το 2024 για τις ελληνικές τράπεζες.

Καυτή αγορά

Μάλλον αναμενόμενο ήταν το χρηματιστηριακό «τίναγμα» των μετοχών του κλάδου της πληροφορικής, μετά το deal της Entersoft, με πολλές μετοχές να σημειώνουν αξιόλογη άνοδο. Στους πρωταγωνιστές, η Performance, η CPI, η Q&R και άλλες, με την αγορά να φτιάχνει τα σενάρια των εξελίξεων στον κλάδο, τα οποία περιλαμβάνουν και νέα deals. Τα οποία φυσικά αφορούν και μη εισηγμένες, όπως πληροφορούμαι. Και στον τομέα αυτό υπάρχουν αρκετοί ισχυροί παίκτες που ούτε διακινούν φήμες, ούτε έχουν ακόμη «μιλήσει». Οπότε η χρονιά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό