23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μείωση του ιικού φορτίου κορονοϊού και γρίπης δείχνουν τα λύματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αισθητή μείωση του ιικού φορτίου του Co 19 – Κορονοϊού και σταθεροποίηση εκείνου της γρίπης Α προκύπτει από τις μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκη , στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου του κορονοϊού από την Τρίτη 16/1/2024 έως τη Δευτέρα 22/1/2024 μειώθηκε κατά 52% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Τρίτη 9/1/2024 μέχρι Δευτέρα 15/1/2024). Αντίστοιχα για την γριπη Α η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού της φορτίου (Τρίτη 16/1/2024 μέχρι Δευτέρα 22/1/2024) παρέμεινε σταθερή (+2%) σε σχέση με τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σημειώνει πως η αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος επιβεβαιώνεται και από την κλινική συσχέτιση, καθώς υπάρχει μείωση στον αριθμό εβδομαδιαίων εισαγωγών στα νοσοκομεία της πόλης.

73 θάνατοι από co, 69 διασωληνωμένοι – 19 κρούσματα γρίπης, 8 θάνατοι

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 . Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69. Καταγράφηκαν 73 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 52-97 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 85 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό