18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Μας οδηγείτε σε άλλες εναλλακτικές λύσεις»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αιχμές σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατηγορώντας τους ότι η συμπεριφορά τους και η στάση τους προς την Τουρκία, αναγκάζουν την Άγκυρα να στραφεί σε άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του τόσο για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ όσο και στα εμπόδια που βάζουν χώρες του ΝΑΤΟ στην προμήθεια εξοπλιστικών στην Τουρκία (ΗΠΑ, Γερμανία).

«Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως αντίπαλο και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας για την ασφάλεια, οδηγεί τη χώρα μας να αναπτύξει περισσότερες δυνατότητες και εναλλακτικές στρατηγικές», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι επιλογή. Έχει γίνει αναγκαιότητα για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνέχισε λέγοντας ότι «η Ένωση πρέπει επίσης να επιδείξει την απαραίτητη βούληση. Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που προκαλείται από τους στενούς υπολογισμούς ιδιωτών ορισμένων από τα μέλη της».

Παράλληλα, ο Χακάν Φιντάν άφησε αιχμές για την πρόσφατη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Μολδαβίας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν κάνει τα ίδια βήματα με την Τουρκία όπως κάνει με άλλες χώρες.

«Πιστεύω ότι εάν η Ένωση κάνει συγκεκριμένα βήματα για να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας, αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τα δύο μέρη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό