21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μαρμελάδα Φράουλα: Αυτή είναι η πιο νόστιμη συνταγή

Ειδήσεις Ελλάδα

Μαρμελάδα Φράουλα: Η πιο νόστιμη συνταγή έχει και χαμομήλι. Κάντε την και θα ενθουσιαστείτε

Μαρμελάδα Φράουλα: Όπως όλοι ξέρουμε πάρα πολλές επιστημονικές και μαγειρικές ανακαλύψεις έγιναν κατά λάθος ή εντελώς τυχαία. Πολύ πιθανόν να σας έχει συμβεί κι εσάς, δηλαδή να έχετε βρει μυστικά με τρόπο τυχαίο που κάνουν ένα γλυκό ένα φαγητό πιο νόστιμο και πιο ιδιαίτερο στη γεύση. Αυτό μας περιγράφει και ο chef Γιάννης Μπουροδήμος: πως ανακάλυψε την πιο νόστιμη συνταγή μαρμελάδας φράουλα. Και μας δίνει και τη συνταγή.  Ας διαβάσουμε όλη του την αφήγηση, που είναι είναι γλυκιά σαν τη μαρμελάδα του.

«Πήγα στη λαϊκή. Ναι.. αλλά σε ποια λαϊκή; Πήγα στη λαϊκή στα Βριλήσσια, γιατί εκεί θα βρω το Χρήστο. Ο Χρήστος είναι ο αγαπημένος μου παραγωγός και έκανα το προσκύνημα στον πάγκο του. Είδα λοιπόν ότι είχε ολόφρεσκες φράουλες. Και πήρα. Γιατί ξέρω ότι ο Χρήστος καλλιεργεί με βιολογικές μεθόδους τα φυτά του και δεν τον ενδιαφέρει να πάρει πιστοποίηση. Το ξέρετε ίσως ότι οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα σε φάρμακα φρούτα οπότε καλό είναι να ψωνίζετε βιολογικές φράουλες. 

Πήρα και αρκετά λαχανικά και ένα από τα δώρα που μου έκανε ήταν ένα μάτσο χαμομήλι το οποίο μάλιστα το έβαλε μέσα στην τσάντα με τις φράουλες… Φτάνοντας σπίτι και ετοιμάζοντας τα πράγματα για το ψυγείο άνοιξα τη σακούλα με τις φράουλες και έβγαλα να φάω μία. Είχε ένα ελαφρύ άρωμα από το χαμομήλι και της πήγαινε πάρα πολύ.Και εκεί λοιπόν που θα τις έτρωγα ωμές είπα να τις κάνω μαρμελάδα. Μαζί με το χαμομήλι… Έτσι έκανα και βγήκε μια από τις πιο ωραίες μαρμελάδες που έχω κάνει. Ακολουθεί η συνταγή:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλες
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
20+10 γρ χαμομήλι (μόνο τα άνθη)
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρο (ολόκληρους) 
Χυμό από 1/4 μέτριο λεμόνι

ΜΕΘΟΔΟΣ

Καθαρίζουμε πλένουμε τις φράουλες.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Ετοιμάζουμε και το χαμομήλι. Βάζουμε τα 20 γρ. μαζί με 100 γρ. νερό σε ένα μπρίκι και τα φέρνουμε σε βρασμό. Βράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε. Κρατάμε το εκχύλισμα και πετάμε τα λουλούδια.
Τα υπόλοιπα 10 γρ τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με τις φράουλες, τη ζάχαρη, τον κόλιαντρο και το εκχύλισμα του χαμομηλιού.
Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τις φράουλες να σπάσουν μαζί με τη ζάχαρη και να βγάλουν τους χυμούς τους.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

 

Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Καλό είναι να ξαφρίσουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού για να πάρει πιο ωραίο χρώμα η μαρμελάδα.
Μετράμε τη θερμοκρασία κι όταν ξεπεράσει τους 105 βαθμούς Κελσίου η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. 

Μεταφέρουμε σε βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο. Μην ασχοληθείτε με αποστείρωση, σιγά μην μείνει τόσο καιρό που να χαλάσει.Σημείωση: Αν δεν βρείτε χαμομήλι, βάλτε περισσότερο κόλιαντρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό