17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μαρία Κάλλας: Όσα αξίζει να ξέρεις για εκείνη και την αγάπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκείνη ήταν μία λαμπερή Ελληνίδα σταρ της όπερας με ένα μοναδικό ταλέντο και εκείνος ήταν ένας χαρισματικός και ελαφρώς σκοτεινός Έλληνας μεγιστάνας.

Εκείνη ήταν η Μαρία Κάλλας κι εκείνος ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Εκείνη το αγάπησε περισσότερο από οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο στον πλανήτη. Εκείνος;

Μαζί έζησαν μία ιστορία που εύκολα θα μπορούσε κανείς να πιστέψει πως δεν αποτέλεσε ποτέ πραγματικότητα. Ήταν όμως η αλήθεια ενός θυελλώδους έρωτα, ο οποίος ήταν γεμάτος σκοτάδια.

Ένας γάμος γεμάτος οικονομικά συμφέροντα

Στις 2 Αυγούστου του 1947 η Μαρία Κάλλας κατάφερε να κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα της καριέρας της τραγουδώντας την «Τζιοκόντα» στην ομώνυμη όπερα του Amilcare Ponchielli στην Αρένα της Βερόνας, έναν από τους πιο σπουδαίους λυρικούς χώρους της Ιταλίας. Στη Βερόνα η Κάλλας γνώρισε τον Giovanni Battista Meneghini, με τον οποίο παντρεύτηκε στις 21 Απριλίου του 1949.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Cast A Diva: The Hidden Life of Maria Callas», το οποίο έγραψε η Lyndsy Spence, μπορεί ο Meneghini να θεωρήθηκε από πολλούς μία θετική φιγούρα στη ζωή της Κάλλας, αφού τη βοήθησε πολύ στην εξέλιξη της καριέρας της, ωστόσο, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.

Σύμφωνα με την Spence, ο σύζυγος της σοπράνο την εκμεταλλεύτηκε οικονομικά, αφού χρησιμοποίησε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων της για να ξεπληρώσει τα χρέη του και μετέφερε κρυφά κεφάλαια σε ελβετική τράπεζα. Σε επίστολή της, η ίδια η Κάλλας φέρεται να αναφέρει «Ο άνδρας μου με παρενοχλεί ακόμα αφού μου έκλεψε πάνω από τα μισά μου χρήματα, βάζοντας τα πάντα στο όνομά του μετά τον γάμο μας… Ήμουν ηλίθια που τον εμπιστεύτηκα».

Εκτός από αυτό, ο Meneghini φαίνεται ότι απατούσε την Κάλλας με νεαρές σοπράνο κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Και αυτά τα στοιχεία είναι μόνο ένας από τους λόγους που με κάνουν να συμπεραίνω ότι η Μαρία Κάλλας δεν γνώρισε ποτέ στη ζωή της την αληθινή αγάπη.

Μία προβληματική οικογένεια

Εκτός απο τον Meneghini, η Κάλλας φαίνεται να έπεσε θύμα εκμετάλλευσης και από την οικογένειά της. Συγκεκριμένα, το βιβλίο «Cast A Diva: The Hidden Life of Maria Callas» επισημαίνει ακόμα ότι η Μαρία Κάλλας είχε μία εξαιρετικά προβληματική σχέση με τη μητέρα της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακής τους σχέσης αποτελεί, πρώτον, το γεγονός ότι η Κάλλας δεν της συγχώρεσε το γεγονός ότι την ώθησε από πολύ νεαρή ηλικία να εκπαιδεύεται σκληρά στο τραγούδι, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο την παιδικότητά της. Εκτός από αυτό, όμως, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μητέρα της, Λίτσα, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο βιβλίο, παρείχε σεξουαλικές υπηρεσίες σε Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το βιβλίο, η μητέρα της Κάλλας πίεζε την ίδια και την αδερφή της, Τζάκι, να κάνουν το ίδιο.

Η Τζάκι ενέδωσε, ωστόσο η Μαρία κατάφερε να πείσει τους στρατιώτες να της δώσουν χρήματα απλά και μόνο τραγουδώντας τους. Μπορεί, τελικά, να γλίτωσε την σεξουαλική επαφή μαζί τους, αλλά ποτέ δεν συγχώρεσε τη μητέρα της για αυτή την παρακίνηση.

Σαν να μην έφταναν αυτά, αργότερα, όταν η Μαρία Κάλλας έγινε διάσημη, η μητέρα της φαίνεται ότι επιχείρησε να την εκβιάσει συναισθηματικά απειλώντας την ότι θα αυτοκτονήσει και διαρρέοντας πληροφορίες στον Τύπο ότι η κόρη της την είχε εγκαταλείψει.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας της, ο οποίος είχε ανοίξει ένα φαρμακείο στη Νέα Υόρκη, επιχειρούσε διαρκώς να αποσπάσει χρήματα από την κόρη του, παριστάνοντας ακόμα και τον ετοιμοθάνατο.

Η Μαρία Κάλλας ερωτεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση. Εκείνος;

Αν και ελληνικά μέσα έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα των λεγομένων της Lyndsy Spence, της γυναίκας που κυκλοφόρησε βιογραφία για τη Μαρία Κάλλας και τη ζωή της το 2021 με τον τίτλο «Cast A Diva: The Hidden Life of Maria Callas», σημαντικά «χαρτιά» του διεθνούς Τύπου δεν φαίνεται να κάνουν το ίδιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί ο Guardian, που επικαλείται το βιβλίο και μιλά για κακοποιητική συμπεριφορά του Αριστοτέλη Ωνάση. Η σωματική βία που υπέστη η Κάλλας από τον Ωνάση, σύμφωνα με την Spence ήταν τρομακτική, αφού την νάρκωνε για σεξουαλικούς λόγους.

Τα λεγόμενα της ίδιας της Κάλλας, πάντως, δεν φαίνεται να απορρίπτουν αυτή τη θεωρία, αφού σε συντέντευξη που είχε παραχωρήσει είχε πει, μιλώντας για τη σχέση της με τον Ωνάση:

«Οι ισχυροί άνδρες αλλά και οι πιο αδύναμοι, μιλάω γενικά για τους άνδρες, πολλές φορές θέλουν να επιβληθούν στη γυναίκα. Και εγώ θέλω να με κυριεύουν με τους δικούς μου όρους».

Ο έρωτας που αισθανόταν η Κάλλας για τον Ωνάση ήταν τόσο φανερός που φήμες ισχυρίζονταν ότι η ίδια μετά τη σύναψη της σχέσης τους το 1959, κατέληξε να παρατήσει το τραγούδι για χάρη του. Σχετικά με αυτό, η ίδια είχε αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Barbara Walters :

«Πίστευα πως όταν αγαπούσα έναν άνδρα δε χρειαζόταν να τραγουδάω. Πιστεύω πως το πιο σημαντικό πράγμα για μία γυναίκα είναι να έχει έναν άνδρα και να τον κάνει ευτυχισμένο».

Στην πραγματικότητα, η Μαρία Κάλλας ήταν μία πληγωμένη γυναίκα, η οποία δεν κατάφερε να λάβει την αγάπη που αξίζει σε κάθε παιδί, με αποτέλεσμα ως ενήλικη να την αναζητά, χωρίς πραγματικά να ξέρει πως μοιάζει. Κι αν ποτέ δεν σε έχουν αγκαλιάσει, πως θα ξέρεις πως μοιάζει η αγκαλιά;

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό