18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μίνι λίφτινγκ με σημαντικές αλλαγές για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατατέθηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την ψήφιση του πλέον να δρομολογείται λίγο πριν τις γιορτές. Μάλιστα κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αποκάλυψε χθες και ο Flash.gr, υπέστησαν ένα μικρό αλλά σημαντικό λίφτινγκ από το υπουργείο, ικανοποιώντας τα αιτήματα πολιτών που είχαν φτάσει στην….πόρτα του.

Ειδικότερα με τις νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο προβλέπονται πλέον τα εξής:

– Δεν θα επιβαρύνονται με την κράτηση 10% επί του εισοδήματος οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Η κράτηση του 10% στον μισθό που ισχύει στην περίπτωση των υπόλοιπων εργαζομένων συνταξιούχων δεν θα ισχύει για τα άτομα με αναπηρία, όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα της ΕΣΑΜΕΑ την προηγούμενη Δευτέρα, ως κίνητρο για την ενεργή συμμετοχή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

Ακόμη, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικες παροχές θα λάβουν αύξηση 3% με την καταβολή της σύνταξης Ιανουαρίου.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης και των Ομαδικών συμβολαίων αλλάζει η φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις μελών ΤΕΑ και βάσει των προτάσεων των αρμόδιων φορέων, προχωρά στον περιορισμό των ετών που θα βρίσκονται δεσμευμένες οι αποταμιεύσεις στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα ΤΕΑ, τόσο λιγότερο φόρο θα καταβάλλει κατά την εκταμίευση του εφάπαξ ή της επικουρικής σύνταξής του, ωστόσο αλλάζει λίγο η κλίμακα της φορολόγησης ως εξής:

Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη

Για 6-10 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη

Για 11-20 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη

Για 20 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

– Θεσπίζεται ανώτατο όριο εισφορών προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ).

Προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ):

για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία, και

για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό