24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μέση Ανατολή – Γαλλικό Πρακτορείο: Τανκς του Ισραήλ στα περίχωρα της πόλης της Γάζας

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα (30.10.2023) κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Live εικόνα από τη Γάζα: 

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν «δεκάδες» μαχητές στη διάρκεια επιχειρήσεων χθες Κυριακή το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς έκανε λόγο από την πλευρά της για «σφοδρές μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τρίτη συνεχή νύκτα, αφού το Ισραήλ αύξησε και διεύρυνε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν».

Ένα αεροσκάφος οδηγούμενο από στρατεύματα που βρίσκονταν επί του πεδίου στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Εξάλλου άλλο αεροσκάφος έπληξε χώρο εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στον τομέα όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ.

Το αλ Άζχαρ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Γάζας και στο επίκεντρο των επιθέσεων του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε «περισσότερους από 600 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα (…) που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

צה”ל המשיך במהלך הלילה בהרחבת הפעילות הקרקעית ברצועת עזה.

בהיתקלויות עם מחבלים ברצועת עזה, חיסלו לוחמי צה”ל עשרות מחבלים אשר התבצרו במבנים וניסו לפגוע בכוחות. במהלך אחד מהאירועים, כלי טיס בהכוונת הלוחמים בשטח תקף מבנה כינוס של ארגון הטרור חמאס ובו מעל ל-20 מחבלים >> pic.twitter.com/IlGkMyoiSG

— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 30, 2023

#WATCH : The Israeli forces bulldozer removes and confiscates the Horse Roundabout, a landmark in the city of Jenin, and violent confrontations occur in the vicinity of Jenin Governmental Hospital. #WestBank #Palestine #GazaUnderAttack #WestBankUnderAttack #Israel #GazaWar… pic.twitter.com/jp8Hjpcrjy

— upuknews (@upuknews1) October 30, 2023

قوات الاحتلال تنفذ عمليات تدمير واسعة في جنين. pic.twitter.com/MohGcwv9YG

— شبكة قدس الإخبارية (@qudsn) October 30, 2023

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, «περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα και δύο εκσκαφείς» του ισραηλινού στρατού συμμετείχαν σε αυτή την επιδρομή στη Τζενίν και τον καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται εκεί. Η Τζενίν θεωρείται προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και είναι στόχος τακτικών επιδρομών από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Οι τέσσερις Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού ήταν ηλικίας 23 με 28 ετών, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας. Εννέα ακόμη τραυματίστηκαν.

Drones του ισραηλινού στρατού πετούσαν πάνω από τη Τζενίν στη διάρκεια της επιδρομής, ενώ αναπτύχθηκαν «ελεύθεροι σκοπευτές στα κτίρια» γύρω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, ένας τοίχος του περιβόλου του οποίου κατεδαφίστηκε από τους εκσκαφείς του στρατού, σύμφωνα με το Wafa.

Χθες Κυριακή πέντε Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια άλλης επιδρομής στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με βάση αυτή την πηγή, σχεδόν 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη ήταν τεταμένη ακόμη και πριν το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, με συχνές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, όξυνση της βίας των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και επιθέσεις παλαιστινίων εναντίον εποίκων και των ισραηλινών δυνάμεων.

Το Σάββατο ένας 40χρονος Παλαιστίνιος που μάζευε ελιές σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο σε χωριό που βρίσκεται κοντά σε εβραϊκό οικισμό στην περιοχή της Ναμπλούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τον τοπικό δήμαρχο.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε πολλούς στόχους στη Συρία

Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε πολλούς στόχους στη Συρία απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος, εν μέσω φόβων για το ενδεχόμενο επέκτασης στην περιοχή του πολέμου με τη Χαμάς.

«Πολεμικό αεροσκάφος επιτέθηκε πριν λίγη ώρα στους εκτοξευτήρες από τους οποίους εξαπολύθηκαν πλήγματα από το συριακό έδαφος εναντίον του ισραηλινού εδάφους χθες το βράδυ», επεσήμανε ο στρατός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

🔴 In response to launches from Syria toward Israel earlier this Sunday, an IAF aircraft struck military infrastructure in Syrian territory. pic.twitter.com/Tbh06g7NiJ

— Israel Defense Forces (@IDF) October 29, 2023

Λίγες ώρες νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από το συριακό έδαφος και έπεσαν «σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό Kan, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο την επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «ο ισραηλινός στρατός» «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοθετώντας δύο θέσεις των ενόπλων δυνάμεών μας στην επαρχία Ντεράα».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο «ένα τάγμα του πυροβολικού» στην επαρχία Ντεράα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι συριακές και παλαιστινιακές οργανώσεις που συνδέονται με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ εκτοξεύουν ρουκέτες από τη συγκεκριμένη συριακή επαρχία.

Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξάγει συχνά επιδρομές στη Συρία, κυρίως εναντίον των αεροδρομίων του Χαλεπιού και της Δαμασκού.

Η ένταση είναι επίσης οξυμένη στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι σχεδόν καθημερινές μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, ανάμεσά τους η Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι κατέρριψε χρησιμοποιώντας πύραυλο αέρος- εδάφους ένα ισραηλινό drone πάνω από το ισραηλινό έδαφος. Σήμερα επεσήμανε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε, ανεβάζοντας σε 47 τον αριθμό των μελών της που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του τρέχοντος πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για νέα πυρά από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον των περιοχών Χαρ Ντοβ και Κιριάτ Σμόνα, τονίζοντας ότι απάντησε.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό